20231025_155734.jpg

Olen edennyt Star Wars -nuortenkirjojen luvussa jatko-osatrilogiaan, jonka aloittaa Alan Dean Fosterin kirjoittama Star Wars: Episodi VII - Voima herää. Se perustuu samannimiseen vuoden 2015 elokuvaan. Edustan vähemmistöä mielipiteineni, sillä pidän kovasti jatko-osatrilogiasta, vaikka moni inhoaa sitä ja jättää sen jopa laskuista elokuvista puhuttaessa. Suurin syy, miksi pidän siitä, ovat sen hyvin kirjoitetut henkilöhahmot, joista useimmat vetoavat minuun tavalla tai toisella. Tarvitseeko edes mainita naispäähenkilö Reytä ja kuumis-pahis Kylo Reniä? Jos totta puhutaan, olisin elokuvat katsottuani tahtonut hypätä suoraan tähän uuden trilogian ensimmäiseen kirjaan, mutta maltoin mieleni ja luin ne järjestyksessä. Siksi tämän pariin syventyminen oli erityisen mieluista. Onneksi jäljellä on kaksi kirjaa, joten ihan vielä ei tarvitse hyvästellä Reytä ja kumppaneita.

Vuoden 2024 Helmet-lukuhaasteessa tämä täyttää kohdan 27. Kirja kertoo jälleenrakentamisesta. Vahvat naiset -lukuhaasteeseen (8.3.-11.10.2024) puolestaan ruksataan ruutu "voima" (tietenkin).


Star Wars: Episodi VII - Voima herää /
Star Wars: Episode VII - The Force Awakens

Tammi

suom. 2022

292 sivua

suomentanut Jukka Heiskanen


Darth Vader ja Imperiumi on kukistettu ja Uusi tasavalta vaalinut rauhaa jo vuosikymmeniä. Pimeys ei kuitenkaan koskaan nuku, vaan etsii alati uusia keinoja levittää lonkeronsa kaikkialle. Riittääkö usko hyvään pelastamaan galaksin, kun vihollinen vaikuttaa ylivoimaiselta? Sitä joutuvat miettimään sekä tutut sankarit Leia Organa, Han Solo, Chewbacca ja Luke Skywalker että taisteluun liittyvät uudet kiehtovat tuttavuudet, kuten Rey, Finn, BB-8, Poe Dameron ja Kylo Ren. (osa takakansitekstistä)


Spoilerivaroitus! Ajatuksiani kirjan tapahtumista


Uuden tasavallan aika on koittanut. Darth Vaderin ja Imperiumin kukistumisesta on kulunut jo useita kymmeniä vuosia. Imperiumin tuhkasta on kuitenkin noussut uusi uhka, Ensimmäinen ritarikunta, joka haluaa tuhota Luke Skywalkerin, viimeisen jedin, sekä murskata haavoittuvassa jälleenrakennusvaiheessa olevan Uuden tasavallan. Luke on kadonnut ja häntä etsii kuumeisesti Tasavallan tukema kenraali Leia Organa, hänen sisarensa, joka johtaa Vastarintaliikettä ja uskoo, että Luken löytäminen on avain rauhan palauttamiseksi galaksiin. Ennen katoamistaan Luke koulutti uutta jediritareiden sukupolvea, mutta kun yksi oppilaista kääntyi häntä vastaan, hän syytti itseään ja lähti. Kukaan ei tiedä, minne. Leia lähettää ansioituneen pilotin Poe Dameronin suorittamaan salaista tehtävää Jakku-planeetalle mukanaan BB-8-droidi. Planeetalta pitäisi löytyä kartta, joka paljastaa Luken olinpaikan ja johdattaa Leian veljensä luo. Pahaksi onneksi myös Ensimmäinen ritarikunta on kartan jäljillä. Ennen kiinnijäämistään Poe asentaa kartan BB-8:aan. Droidi törmää Jakkun aavikolla yksinäiseen parikymppiseen romunkerääjään Reyhin, joka ottaa sen siipiensä suojaan ja tempautuu mukaan seikkailuun.

Tähtituhoaja Finalizerilla, Ensimmäisen ritarikunnan aluksessa, Poe pääsee pakenemaan, kun eräs iskusotilaista, FN-2187 nimeltään, auttaa hänet pakoon ja kääntää selkänsä ritarikunnalle. Yhdessä he pakenevat TIE-hävittäjällä, mutta joutuvat eroon toisistaan Jakkulle palattuaan. Iskusotilas, jonka Poe ristii Finniksi, törmää Reyhin ja valehtelee tuolle olevansa Vastarintaliikkeen jäsen. He varastavat Niiman kaupungista aluksen, joka sattuu olemaan Millennium Falcon, ja törmäävät tietenkin avaruudessa sen oikeisiin omistajiin Han Soloon ja wookiee Chewbaccaan. Samaan aikaan yksinvaltias Snoke ja hänen oppilaansa Kylo Ren etsivät droidia ja karttaa. Ritarikunnan ja ystävysten tiet kohtaavat Takodana-planeetalla, josta Han Solo etsii apua vanhalta ystävältään, salakuljettaja Maz Kanatalta. Mazin linnan kellarista Rey löytää Lukelle ja sitä ennen Darth Vaderille kuuluneen valomiekan, joka vetää häntä puoleensa. Ensimmäinen ritarikunta tuhoaa pelottavan voimakkaalla aseellaan koko Hosnian aurinkokunnan ja Tasavallan pääkaupungin sen mukana ja hyökkää sitten Takodanalle. Kylo Ren yhyttää Reyn metsässä ja vie hänet mukanaan, sillä Rey on nähnyt droidiin piilotetun kartan.

Han Solo, Chewbacca ja Finn liittyvät Vastarintaliikkeen riveihin Vastarinnan tukikohdassa D'Qar-planeetalla. Han ja Leia kohtaavat toisensa vuosien erossaolon jälkeen. He erkaantuivat menetettyään poikansa pimeälle puolelle, mutta ovat salaa kaivanneet toisiaan. Finn paljastaa sisäpiirin tietoja ritarikunnasta ja heidän voimakkaasta hyperavaruusaseestaan sekä sen sijainnista. Vastarintaliike päättää yrittää tuhota aseen, ja Finn puolestaan haluaa pelastaa uuden ystävänsä Reyn.


"Missä taistelussa?" Rey kysyi.

"Siinä ainoassa, jolla on merkitystä: taistelussa pimeää puolta vastaan. Olen aikojen saatossa nähnyt pahuuden ottavan monia muotoja. Sithit. Imperiumi. Nykyisin sitä edustaa Ensimmäinen ritarikunta. Heidän varjonsa lankeaa galaksin ylle. Meidän on kohdattava heidät. Taisteltava heitä vastaan. Meidän kaikkien." (s. 183)


Niin kutsutun Skywalker-saagan kirjat ovat olleet vaihtelevia lukukokemuksia. Tähänastinen suosikkini on neljäs osa, Tähtien sota, ja nyt Voima herää pomppasi toiseksi suosikikseni, ellei jopa jaetulle ykkössijalle. Se on elokuvaversiolleen uskollinen mielenkiintoisine ja samaistuttavine henkilöhahmoineen ja jännittävine käänteineen. Alan Dean Foster ei kuvaile turhia wookiee-örähdyksiä tai kerro valomiekkojen ominaisuuksista jaarittelevan pitkäveteisesti, vaan pitää kerronnan simppelinä ja silti täyteläisenä. Hänen tapansa kirjoittaa on nautittava. Itse tarinakin on aika mahtava. Ensimmäinen ritarikunta, uusi pelottava uhka. Pahisten riveistä lähtevä ja takkia kääntävä iskusotilas, joka liittyy hyvisten puolelle. Uusi naispuolinen päähenkilö, joka on Anakinin ja Luken tavoin kotoisin mitättömistä oloista, mutta yllättää kaikki rohkeudellaan. Ja uusi pelottava, monisyinen pahis. Kylo Ren on suosikkini kaikista Star Wars -universumin hahmoista. Hän on kuuma, salaperäinen, vakuuttava ja samalla vähän ressukka. Häntä kuvataan erittäin osuvasti, kun Rey näkee hänen kasvonsa ensimmäistä kertaa: "Miehen kapeissa kasvoissa ei oikeastaan ollut mitään erikoista. Ne olivat merkein herkät. Intensiivistä katsetta lukuun ottamatta Ren näytti tavalliselta ihmiseltä - - Mutta hänen katseensa, ja se, mitä katseen takana väreili..."  Huhhuh! Kutsukaa palokunta! Tuli on irti!! Luin muuten viime syksynä Kylo Renistä kertovan oivallisen sarjakuvan, joten suositus myös sille (arvioni siitä löytyy täältä).


"– – Alkuperälläsi on suuri merkitys. Sillä, mistä sinut on tehty. Pimeällä puolella – ja valolla. Paraskaan kuvanveistäjä ei pysty luomaan mestariteosta, jos materiaali on kelvotonta. Hänen täytyy saada jotakin puhdasta, jotakin vahvaa, jotakin murtumatonta, mitä työstää. Ja minulla on – sinut. – – Keisarikunta ei sortunut huonon strategian tai ylimielisyden takia. Ja sinä tiedät kyllä, mikä oli sen tuhoutumisen juurisyy."

Ren nyökkäsi kerran. "Tunteiden valtaan antautuminen."

"Aivan. Niin yksinkertainen asia. Niin typerä arviointivirhe. Muuten esimerkillisen mielen hetkellinen hairahdus. Jos lordi Vader ei olisi antanut periksi tunteille ratkaisevalla hetkellä – jos isä olisi tappanut pojan – Imperiumi olisi voittanut, eikä Skywalkerin paluu uhkaisi meitä nytkään. – – Elementit järjestyvät uudelleen, Kylo Ren. Sinä jäät yksin myrskyn riepoteltavaksi. Et ole sidoksissa vain Vaderiin, vaan itse Skywalkeriin." (s. 159-160)


Ehkä minusta tosiaan on kasvamassa jonkinasteinen scifinörtti, kerta olen nyt näin innoissani Star Warsista. Tässäkin kirjassa kuvatut avaruustaistelut olivat minusta hurjan mielenkiintoisia. En keksi tästä mitään pahaa sanottavaa. Loppu jää kesken, joten seuraava kirja jatkaa heti siitä, mihin tämä osa jää. Han Solo, Chewbacca ja Finn lentävät Tähdentappajatukikohtaan, Ensimmäisen ritarikunnan päämajaan, sammuttamaan planeetan suojakilvet, jotta Vastarinnan urheat lentäjät pääsevät tuhoamaan ritarikunnan aseen. Eeppinen lopputaistelu päättyy siihen, että Rey onnistuu haavoittamaan Kylo Reniä valomiekkataistelussa ja planeetta tuhoutuu. JÄTTISPOILERI: Han Solon kuolema tuli leffassa yllätyksenä ja tuntui myös lukiessa pahalta. Elokuvassa ei tosin samalla tavalla pääse hahmojen pään sisälle, joten oli samaan aikaan musertavaa ja kiinnostavaa lukea, mitä käy Han Solon ja hänen poikansa Kylo Renin mielessä sillä hetkellä, kun Ren lävistää isänsä valomiekalla.

Vau. Tämä teki vaikutuksen. Seuraavan osan lukemista odotellessa!


Lopuksi: suosittelenko?


Alan Dean Fosterin Voima herää on seitsemäs osa nuorille suunnattua Star Wars -kirjasarjaa ja aloitus jatko-osatrilogialle. Se on niin hyvä! Yhtä hyvä kuin leffa. Ja vaikka olen tässä asiassa vähemmistössä, seison sanojeni takana. Ahmittavan hyvää scifikirjallisuutta! Kuolemantähden kokoinen suositus! Edeltävät kuusi osaa kannattaa toki lukea, sillä nekin ovat hyviä, mutta voi tästä ihan hyvin myös aloittaa matkansa Star Wars -maailmassa. Kyseessä kun on ihan oma tarinansa.

Annoin Goodreadsissa täydet viisi tähteä.