20231025_155354.jpg

Seuraavaksi oli vuorossa alkuperäisen Tähtien sota -trilogian toinen osa, Donald F. Glutin kirjoittama Star Wars: Episodi V - Imperiumin vastaisku. Se perustuu vuoden 1980 samannimiseen avaruusoopperaelokuvaan, ja lukemani painos on tarkistettu suomennos vuodelta 2021. Vuoden 2024 Helmet-lukuhaasteeseen laitan tämän kirjan haastekohtaan 40. Kirjassa on erittäin kylmä tai kuuma ja Luonto sivuilla -lukuhaasteeseen (1.10.2023 - 30.5.2024) ruutuun "suo". Kuvassa näkyvät hienot paperiset Han ja Leia on leikattu kirjaston poistokirjasta.


Star Wars: Episodi V - Imperiumin vastaisku /
Star Wars - The empire strikes back :
from the adventures of Luke Skywalker

Tammi

tarkistettu suomennos 2021

191 sivua

suomentanut Risto Varteva


Galaktisen Imperiumin hirvittävä tuhoase Kuolemantähti on tuhottu, mutta Kapinaliiton taitelu tyranniaa vastaan on vasta alussa. Jedimestari Yodan luona Luke oppii käyttämään Voimaa, jonka pimeä puoli on arvaamattoman puoleensavetävä ja vaarallinen. Yrittäessään pelastaa prinsessa Leian ja Han Solon vaarasta Luke joutuu kohtalokkaaseen valomiekkataisteluun Darth Vaderia vastaan ja kasvotusten karmean salaisuuden kanssa. (osa takakansitekstistä)


Spoilerivaroitus! Ajatuksiani kirjan tapahtumista


Kapinaliitto on perustanut uuden tukikohdan jääplaneetta Hothiin kuukausi vanhan tukikohdan paljastumisen jälkeen. 23-vuotias Luke Skywalker on Kuolemantähden tuhottuaan kohonnut arvostetuksi komentajaksi kapinallisten keskuudessa. Planeetan jääkenttiä tutkiessaan Luke tulee wampan sieppaamaksi ja käy lähellä kuolemaa. Palkkionmetsästäjä Han Solo, joka on jäänyt Hothiin auttaakseen tukikohdan rakentamisessa, saa pelastettua Luken viime hetkellä. Erämaassa harhaillut Luke on nähnyt näyn, jossa edesmennyt Ben Kenobi puhuttelee häntä. Ben käskee hänen mennä Dagobahiin jedimestari Yodan oppiin. Kapinalliset saavat pian sen jälkeen lentävän lähdön uudesta tukikohdastaan, kun Imperiumin joukot löytävät heidät taas ja hyökkäävät. Han Solo, Chewbacca, C-3PO ja prinsessa Leia pääsevät pakoon Millennium Falconilla, kun taas Luke menee omia reittejään R2-D2:n kanssa. Hänen on määrä mennä kapinallisten kohtauspaikalle, mutta sen sijaan hän suuntaakin omin luvin rämeplaneetta Dagobahiin Benin käskyä noudattaakseen.

Samaan aikaan kun Yoda harjoittaa Lukea jediksi, Han Solo pakoilee menestyksekkäästi Imperiumia ja johdattaa joukon Bespinin kaasuplaneetalle pyytääkseen vanhalta ystävältään Lando Calrissianilta turvapaikkaa. Voimassa harjaantunut Luke näkee ystävänsä Bespinin Pilvikaupungissa ja aistii, että he ovat suuressa vaarassa. Vaikka Yoda ja Ben yrittävät saada Lukea jäämään ja muistuttavat, että hänen jedikoulutuksensa on vielä kesken, Luke lähtee silti pelastamaan ystäviään. Darth Vader yhyttää ystävykset Pilvikaupungissa ja nappaa Hanin, Chewbaccan ja Leian Landon avustuksella. Hänellä on pirullinen suunnitelma: jäädyttää Luke karboniittijäädyttimellä ja kuljettaa tuo Imperiumin keisarille, joka on varoittanut Darth Vaderia Lukesta ja tahtoo pojan itselleen. Jäädytystä testataan ensin Haniin ja palkkionmetsästäjä Boba Fett ottaa hänet mukaansa toimittaakseen Jabballe ja saadakseen palkkion, joka Hanin päästä on luvattu.


Luke oli uroteon mykistämä ja lähestyi kunnioittavasti Yodaa. "En..." hän tapaili hämmentyneenä sanoja, "en saata uskoa tuota."

"Juuri siksi", Yoda sanoi ystävällisesti, "juuri siksi sinä epäonnistut."

Hämillään Luke pudisti päätään ja ihmetteli, pystyisikö koskaan yltämään jedin tasolle. (s. 112-113)


Tämä kirjasarjan osa, kuten elokuvakin, ei ollut sisällöllisesti kovinkaan monipuolinen. Kirja on myös kovin lyhyt verrattuna muihin sarjan kirjoihin, joten ymmärrettävästi siinä ei ehdi tapahtua paljon mitään. Lähinnä taistellaan tai pakoillaan avaruudessa, eli kunnon Tähtien sota -meininkiä. Tuntui jopa hieman huvittavalta, että aina kun Darth Vader yhyttää kapinalliset, he pakenevat hänen nenänsä edestä ja joku Vaderin alaisista kärsii tukehtumiskuoleman. Mielenkiintoisinta seurattavaa oli mielestäni Hanin ja Leian suhteen syveneminen ja Luken kouluttautuminen jediksi.

Jotkin yksityiskohdat tässä osassa häiritsivät. Ensinnäkin Yodan ihon kerrotaan olevan sininen ja Leian hiusten olevan mustat. Kiinnitin myös huomiota siihen, että vitsikäs kohtaus, jossa R2-D2 kiinnittyy vahingossa pistorasiaan, oli sekä tässä osassa että jo jossain aiemmassa. Jokaisen sarjan kirjoista on kirjoittanut eri kirjailija, joten aloin pohtia, eivätkö he lue edellisiä osia. Kohtaus oli ensimmäisellä lukukerralla hauska ja viihdyttävä, mutta nyt toistuessaan se tuntui kierrätetyltä.

Loppu on tietenkin eeppinen, kun Luke taistelee Darth Vaderia vastaan. Ben on antanut hänelle neuvon ennen lähtöä: "Käytä Voimaa vain viisauden lähteenä ja puolustautuaksesi, älä aseena. Älä anna periksi vihalle tai suuttumukselle. Ne vievät Voiman pimeälle puolelle." Luke yrittää muistaa tämän, mutta antaa silti vihan sokaista itsensä hetkeksi eikä siksi onnistu päihittämään Darth Vaderia. Vader leikkaa häneltä toisen käden ja paljastaa olevansa hänen isänsä, mikä ihan ymmärrettävästi järkyttää Lukea. Kirja päättyy siihen, että pahikset ovat vieneet Han Solon. Luke, Leia, Chewbacca ja droidit päättävät pelastaa ystävänsä. Se seikkailu nähdään sitten seuraavassa kirjassa.


Lopuksi: suosittelenko?


Imperiumin vastaisku on viides osa nuorille suunnattua Star Wars -kirjasarjaa. Se on sarjan kaikista osista köykäisin niin pituudeltaan kuin juonellisestikin, mutta sitä ei kuitenkaan voi ohittaa missaamatta tärkeitä tapahtumia. Suosittelen aiemman osan lukeneille.

Annoin Goodreadsissa kolme tähteä.