20220923_140150.jpg


Vuoden 2022 Helmet-lukuhaasteessa haastekohta 25, Kirjan nimessä on ilmansuunta, on aiheuttanut minulle päänvaivaa. Mikään kriteerit täyttävä kirja ei ole kiinnostanut. Otin taas Kirjasammon avuksi, ja sitä selailemalla löysin D.B. Johnin Pohjois-Koreasta kertovan poliittisen jännärin Pohjoisen tähti. Politiikka ei kiinnosta minua, kuten olen blogissani useaan otteeseen kertonut, ja siksi välttelen yleensä kaikkia politiikasta vahvasti kertovia tai sitä edes vähän sivuavia kirjoja, jos vain mahdollista. Nyt tein poikkeuksen ja vähän jännitinkin aluksi, mahtoiko valintani olla totaalinen huti. Sen sijaan se olikin melkoinen hitti! Parhaita kirjalöytöjä ovat ne, joita kohtaan on aluksi ennakkoluuloja, mutta jotka sitten osoittavat ennakkoluulot turhiksi. Luonto sivuilla -lukuhaasteessa (1.9.2022-31.3.2023) täytän tällä kirjalla ruudun "vuoret / vuoristo", sillä vuoria ihastellaan kirjassa kerran jos toisenkin.

 

Pohjoisen tähti / Star of the North

Bazar

suom. 2020

528 sivua

 

Georgetown, Yhdysvallat. Jenna Williams ei ole päässyt yli kaksoissisarensa kahdentoista vuoen takaisesta katoamisesta Etelä-Koreassa. Opettajan toimivan Jennan oppitunti keskeytyy, kun hän saa salaperäisen vieraan, joka haluaa värvätä Jennan CIA:han. Saako Jenna vihdoin mahdollisuuden selvittää, mitä hänen siskolleen tapahtui?

Ryanggangin maakunta, Pohjois-Korea. Rangaistusleirillä työskentelevä rouva Moon löytää pellolta avustuspaketin. Hän tietää ottavansa hengenvaarallisen riskin päättäessään käyttää paketin sisällön omiin tarkoituksiinsa. Kiinnijäämisestä seuraisi kuolemantuomio.

Pjongjang, Pohjois-Korea. Cho Sang-ho, korkea-arvoinen Pohjois-Korean armeijan upseeri osallistuu Kim Il sungin aukiolla Työväenpuolueen paraatiin. Hänen veljensä kertoo tulleensa valituksi maan johtovirkaan. Se tarkoittaa sitä, että heidän taustansa tullaan tutkimaan tarkasti.

Kuinka näiden kolmen, toisilleen tuntemattoman ja täysin erilaisen ihmisen tarinat liittyvät toisiinsa? (takakansiteksti)

 

Spoilerivaroitus! Ajatuksiani kirjan tapahtumista

 

Jokainen varmasti tietää sen tunteen, kun käsissä on hyvä kirja (hyvällä tarkoitan tässä keskimääräistä parempi, iloinen yllättäjä muutaman muun keskinkertaisen joukossa), mutta energia ja motivaatio ei ole kohdillaan. Aloitellessani Pohjoisen tähteä huomasin ilokseni, että poliittisesta teemastaan huolimatta se on ennen muuta jännäri, mukaansatempaava tarina salaisista agenteista, kaappauksista ja salaperäisestä Pohjois-Koreasta. Pidin siitä alusta asti. Muut kiireet ja murheet elämässä ovat kuitenkin vieneet tilaa lukemiselta. Vaikka kyseessä on hyvä kirja, lukeminen takkusi usein. Harmillista, mutta en aio antaa sen vaikuttaa arviooni. Ulkoiset olosuhteet kun ovat lopulta vain hidaste nautinnolliselle lukukokemukselle eivätkä saisi muokata sitä liikaa. Sanottakoon siis, että vaikka tämän kirjan lukeminen oli ajoittain tahmeaa, pidin siitä silti.

Pohjoisen tähdessä on kolme päähenkilöä. Jenna Williams, korealais-amerikkalainen kolmekymppinen nainen, työskentelee yliopiston opettajana ja Pohjois-Korean tutkijana. Fiksu Jenna värvätään mukaan CIA:n toimintaan. Pohjois-Koreassa on meneillään kaikkea hämärää, muun muassa epäilyttäviä ohjusiskuja, joiden epäillään olevan tapa kalastella avustuksia ja rahaa Yhdysvalloilta. Jennalla on takanaan vaikea menneisyys: hän on menettänyt kaksoissisarensa, joka on kadonnut etelä-korealaiselta rannalta jäljettömiin 18-vuotiaana. Jenna uskoo vakaasti, että hänen sisarensa on kaapattu ja viety Pohjois-Koreaan. Samaan aikaan pääkallopaikalla Pohjois-Koreassa upseeri Cho Sang-ho kipuilee niin ikään menneisyytensä kanssa. Hyvässä virassa oleva arvostettu Cho ei tiedä mitään biologisista vanhemmistaan. Menneisyys uhkaa kuitenkin käydä päälle, kun Chon veli on saamassa ylennyksen, mikä tarkoittaa heidän taustojensa tutkimista. Cho arvelee taustoissa olevan jotakin mätää, vaikkei olekaan siitä aivan varma, ja pelkää oman, veljensä ja perheensä hengen puolesta. Vanha korealainen nainen rouva Moonkin on tapahtumien keskipisteessä ja vähällä joutua vaikeuksiin napattuaan metsästä löytämänsä avustuspaketin itselleen. Paketista löytyy muun muassa Kiinasta kulkeutuneita suklaakeksejä. Rouva Moon alkaa kaupitella niitä torilla ja aloittaa menestyvän bisneksen.

Yllättävän perusteellisesti 500 sivussa saadaan perattua jokaisen päähenkilön taustoja, elämäntilannetta ja luonnetta. Kenenkään kuvaus ei tuntunut liian pintapuoliselta eikä yksikään päähenkilö tuntunut turhalta täytteeltä. Kaikkein jännittävintähän tässä romaanissa lienee se, että sen kirjoittaja D.B. John on yksi harvoista amerikkalaisista, joka on päässyt käymään Pohjois-Koreassa. Omiin kokemuksiinsa pohjaten hän on kirjoittanut jännärin, joka on samalla tietynlainen paljastuskirja Pohjois-Korean oloista. En ole seurannut politiikkaa ja uutisia Pohjois-Korean osalta kovin tarkasti, joten en tiedä, ovatko Johnin paljastamat asiat tulleet ilmi jo muuta kautta viime vuosina, mutta yhtä kaikki hänen teoksensa on varmasti merkittävä lajityypissään ja kiinnostanee varsinkin uteliaita ihmisiä. Todellisuuspohjaisuus saa aina miettimään luettuja tarinoita syvällisemmin. Lisäksi vielä vallitseva maailmantilanne, sota Ukrainassa, sai minua peilaamaan Pohjois-Koreaa valtiona Venäjään.

 

Kukaan ei koskaan puhunut todellisuudesta valtion kulissien takana. Jotta pystyisi välttelemään sen ajattelemistakin, oli tarpeen pitää yllä kahta henkistä tilaa yhtä aikaa yhtä julkista ja toista salaista kykyä tietää ja ei-tietää samaan aikaan. Cho oli tehnyt tätä koko elämänsä. Se oli ainoa keino sovittaa yhteen päivittäiset ristiriidat propagandan ja sen, mitä omilla silmillään näki, välillä. Ristiriidat oikeaoppisuuden ja sellaisten ajatusten välillä, joista voisi joutua gulagille, jos ne koskaan sanottaisiin ääneen. Salaista henkistä tilaa ei koskaan tunnustettu, koska ei ollut tunnetta tai ajatusta, ei mitään elämän aluetta, julkista tai yksityistä, joka olisi jäänyt valtion auktoriteetin ulkopuolelle. (s. 257)

 

Pidin teoksen monipuolisuudesta, mikä näkyy sen henkilöhahmoissa. Rouva Moon ja Cho edustavat tyypillistä Pohjois-Koreassa kasvanutta ja elänyttä ihmistä, joka on niin tottunut yhden miehen palvontakulttiin, ettei tiedä paremmasta. Jenna sen sijaan on tietoinen sekä Pohjois-Korean kulisseista että Yhdysvaltojen makeammasta elämästä. Myös Cho saa maistaa tätä makeutta New Yorkin vierailullaan, ja kohtaus amerikkalaisessa ravintolassa sai minut hymähtelemään. Cho yrittää maksaa väärennetyillä seteleillä, jotka hänen veljensä on hänelle antanut, ja julistaa suureen ääneen, miten Pohjois-Korean johtaja on muka keksinyt hampurilaisen. Suljetun valtion kansalaiselle Yhdysvallat näyttäytyy oikeana runsaudensarvena ja aivan omana maailmanaan. Kaikki ei olekaan paremmin kotipuolessa.

Yllättämäänkin tämä romaani pääsi. Rouva Moon on Chon kadoksissa ollut biologinen äiti, joka on luovuttanut poikansa orpokotiin antaakseen tälle paremman elämän. Lukijan iloksi Jennan sisko lopulta löytyy, mutta karmiva totuus paljastuu: hän on ollut osana siemenenkanto-ohjelmaa, jossa ulkomaalaisia naisia on tuotu Pohjois-Koreaan ja Pohjois-Korealaisia naisia viety ulkomaille tulemaan raskaaksi, jotta rotuja saataisiin sekoitettua ja luotua jälkeläisistä salaisia agentteja maailmalle lähetettäväksi. Miten jännittävää! Ja mikä parasta... Romaanin lopussa on muutaman sivun pituinen kirjailijan laatima osio teoksen historiallisista kohdista, muun muassa juuri siemenenkanto-ohjelmasta ja kaappauksista, sekä selitykset, ovatko nämä kirjailijan omaa mielikuvitusta vai täyttä totta (kumpikin on ollut muuten totta!). Lisäksi lopusta löytyy selitykset teoksessa esiintyville korealaisille sanoille. Kaikesta näkee, että John on tehnyt valtavan taustatyön. Hauskin yksityiskohta oli ehkä se, miten John on ujuttanut kirjaan mukaan Kim Jong-ilin kuoleman. Tämä on oikeassa elämässä kuollut junassaan sairauskohtaukseen, ja myös kirjassa tapahtuu näin. Jenna on illallisella hänen kanssaan ja onnistuu järkyttämään häntä räiskinnällään niin, että aiheuttaa kyseisen sairauskohtauksen.

 

 

Lopuksi: suosittelenko?

 

Pohjoisen tähti on ainutlaatuinen poliittinen jännäri. Pohjois-Korea on miljöönä hurjan mielenkiintoinen, ja perspektiiviä teokseen on saatu kolmella eri päähenkilöllä, joista kaksi on Pohjois-Koreasta, yksi Yhdysvalloista. Suosittelen jännäreiden ystäville ja Pohjois-Koreasta kiinnostuneille. Ja oikeastaan kaikille, sillä itsekin tartuin tähän ihan sattumalta ja tykkäsin!

Annoin Goodreadsissa neljä tähteä.