Jälleen haaste, johon kukaan ei minua haastanut, mutta näin Instagramissa jonkun kirjabloggaajan tehneen tämän ja nappasin sen itselleni, koska haasteet ovat kivoja! :) Haastan kaikki halukkaat mukaan. #bookishconnections


Bookish Connections -haaste

Genre, johon et halua tarttua?

Olen aika kaikkiruokainen kirjallisuuden suhteen. Tykkään vaihtelun vuoksi lukea mahdollisimman paljon eri genrejä. Jonkun todella romanttisen tai historiallisen pläjäyksen jälkeen sitä kaipaa nykyaikaan sijoittuvaa kauhua, ja nuortenkirjan luettuaan tahtoo vaihteeksi lukea aikuisten dekkareita. Jos nyt jotakin pitää keksiä, niin tietokirjat ja elämäkerrat eivät kiinnosta. Molemmat ovat omaan makuuni yleensä liian kuivia ja tylsiä.

Kirjahyllysi kirja, jonka lukemattomuutta häpeät?

Arthur Conan Doylen Sherlock Holmesin kootut kertomukset (2016). Ostin sen pari vuotta sitten Helsingin Kirjamessuilta viidellä eurolla. Se on valtava yli tuhatsivuinen tiiliskivi, josta olin tosi innoissani ostohetkellä, mutta en ole koskaan jaksanut lukea siitä edes yhtä tarinaa. Aina löytyy jotakin kiinnostavampaa luettavaa. Veikkaan, että se saa toimia pelkkänä hyllynlämmittäjänä vielä monta vuotta ennen kuin saan aikaiseksi tarttua siihen.


Pahin lukemiseen liittyvä tapasi?

Jos kirjassa on oikein miellyttävästi kirjoitettu kohta, herkullisia tapahtumia, kauniita sanoja tai muuten vain kiinnostava tapa ilmaista asioita, jään usein siihen kohtaan jumiin useaksi minuutiksi. Luen sen uudelleen ja uudelleen, makustelen sitä ja kuvittelen tapahtumat mielessäni. Yksinkertaisesti nautin siitä, miten asiat on sanoitettu ja ilmaistu kielellisesti. Tämä on toki lukemista parhaimmillaan, mutta siihen tuhlaantuu aikaa.


Luetko takakannen?

Aina. En varmaan koskaan ole lukenut ainuttakaan kirjaa lukematta ensin sen takakansitekstiä. Takakansiteksti ja etukannen kuva ovat ne, joiden perusteella yleensä valitsen kirjan. Poikkeuksena tietysti kirjasuositukset esimerkiksi Helmet-lukuhaasteen Facebook-ryhmässä.


Kallein kirja kirjahyllyssäsi?

Jenni Haukion toimittama Katso pohjoista taivasta: runoja Suomesta (2017). En tosin ole ostanut sitä itse, vaan sain sen keväällä 2017 ylioppilaslahjaksi poikaystäväni isoäidiltä. Tiesin jo silloin, että lähden opiskelemaan äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaksi, ja niin tiesivät kaikki läheisenikin. En edes tiedä, paljonko kirja maksoi, mutta Suomalaisesta Kirjakaupasta se on ostettu juuri julkaisemisen jälkeen. Useamman kympin nyt ainakin.


Ostatko kirjoja käytettynä?

Kyllä. Aina kun pääsen kirpputoreille, mukaan tarttuu yleensä vähintään yksi kirja. Käytetyt kirjat ovat halvempia kuin uudet. Olen kuitenkin hyvin tarkka käytettyjen kirjojen kunnon suhteen. Jos kirja näyttää todella luetulta ja kuluneelta, ohitan sen oitis. Kirjan pitää olla uudenveroinen ja vain vähän luettu, jotta tahdon ostaa sen omaksi.