Pl.jpg

8-tuntisessa spektaakkelissa kaikki Oodiin palautuva aineisto kulkee kameran ohitse kaikkien nähtävänä. (oma näytönkaappaukseni livelähetyksestä)

 

Tänään seurailin Facebookissa Helsingin keskustakirjasto Oodin "kuumaa palautushihna-liveä". Livelähetys alkoi kymmeneltä aamulla ja kesti kuuteen asti illalla. Ehdin päivän mittaan seuraamaan sitä yhteensä noin tunnin. Välillä puuhailin muita juttuja: pidin harkkatuntia, kävin ulkoilemassa ja tein ruokaa. Sopivissa kohdissa, kun aikaa oli, kävin aina vilkuilemassa ja seuraamassa hihnaa.

Vaikka seurasin livelähetystä vain tunnin verran ja pienissä pätkissä, sain monta bingoa bingoruudukkoon ja minulta jäi vain kolme kohtaa puuttumaan. Konsolipeliä, Keltaisen kirjaston kirjaa ja matkaopasta en nähnyt niinä hetkinä kun palautushihnaa seurasin. Jotkut muutkin kohdat olivat kyllä hankalia, esimerkiksi Aku Ankan taskukirja, jota näin yhden ainoan kappaleen.

 

178012446_4332876500058641_5456329087399

 

Oli todella mielenkiintoista seurata ihmisten palauttamia kirjoja, ja tein muun muassa seuraavanlaisia havaintoja:

  • ruotsin-, englannin- ja venäjänkielistä kirjallisuutta palautettiin yllättävän paljon
  • (pikku)lastenkirjoja palautettiin todella paljon
  • yllätyin siitä, miten monta erilaista elämäntapa- tai muunlaista opasta näin: oli opasta seksiin, opasta rasvojen käyttöön ruokavaliossa, opasta joogaan, opasta arjessa viihtymiseen... niitä luetaan näemmä ahkerasti!
  • perinteisiä romaanejakin riitti, mutta niiden joukossa oli paljon muutakin kirjallisuutta: ajattelin, että suurin osa olisi varmasti romaaneja, mutta romaaneja oli lopulta ehkä noin puolet kaikista näkemistäni kirjoista!
  • palautettujen elokuvien joukossa oli enimmäkseen lastenelokuvia
  • korona-aikanakin ihmiset lainaavat yhä lautapelejä: niitä oli useampi
     

Tämä oli todella hauska kokemus, ja haluan kiittää Oodia tällaisen tempauksen järjestämisestä! Piristi päivää ja korona-arkea :) Keskustakirjasto Oodi oli myös oiva valinta tällaiseen livelähetykseen, sillä siellä piisaa kävijöitä ja palautuksia. Pari minuuttia oli pisin odotusaika palautusten välillä. Pienempien paikkakuntien kirjastoissa voisi olla tylsempää seurailla tälläistä.