20231111_120154.jpg

Varasin kirjastosta Star Wars -innostukseen ja Kylo Renin taustatarinan kaipuuseen Charles Soulen kirjoittaman ja Will Slineyn kuvittaman englanninkielisen sarjakuvakirjan Star Wars: The Rise of Kylo Ren. Englanninkielisen siksi, ettei suomennosta ollut saatavilla, vaikken yleensä englanniksi tykkää lukea. Sarjakuvissa se kuitenkin menee. Minulla on vielä Star Wars -kirjasarjan lukeminen kesken, mutta sarjakuvateos tuli jo nyt.


Star Wars: The Rise of Kylo Ren

Marvel Comics

2020


With Ben Solo's fall comes Kylo Ren's rise!

As the son of Rebel Alliance heroes Leia Organa and Han Solo, and Jedi Master Luke Skywalker's nephew and protégé, Ben Solo has the potential to be a great force for light in the galaxy. But the Skywalker legacy casts a long shadow, the currents of the dark side run deep and Ben has Darth Vader's blood in his veins. Voices from both his past and future tell him who he must be. He will shatter, he will be reforged and his destiny will be revealed. Snoke awaits. The Knights of Ren await. Ben Solo's path to his true self begins here. (takakansiteksti)


Spoilerivaroitus! Ajatuksiani kirjan tapahtumista


Star Wars: The Rise of Kylo Ren kertoo nimensä mukaisesti Ben Solon eli Kylo Renin tarinan, jota elokuvissa vain sivutaan. Kaikki alkaa jeditemppelin tulipalosta, jonka Luke Skywalkerin siskonpoika ja jedioppilas, nyt jo aikuinen Ben Solo, on sytyttänyt raivonsa vimmassa. Benin jedioppilas-toverit, Voe, Hennix ja Tai, hekin Luken oppilaita, ovat selvinneet tulipalosta ja löytävät Benin kaiken keskeltä. Ben väittää surmanneensa mestarinsa Luken ja lähtee pakoon, jolloin hänen toverinsa lähtevät jahtaamaan häntä halki galaxin. Ben matkustaa kukkealle planeetalle tapaamaan Snokea ja kertoo, että tahtoo liittyä Renin ritareihin (Knights of Ren). Ben kipuilee identiteettinsä kanssa: hän kokee nimensä taakkana ja ahdistuu siitä, että kaikki odottavat häneltä jotakin vain siksi, että hän on Leia Organan ja Han Solon lapsi. Hän ei halua olla se joka on, vaan joku muu.

Tarinassa palataan ajassa taaksepäin ja lukijalle selviää, että Ben on kohdannut Renin ritarit ollessaan teini-ikäinen ja etsiessään Luken kanssa Elphrona-nimiseltä planeetalta Jedien artefakteja. Takaumassakin Ben on turhautunut siitä, että he vain etsivät pölyisiä esineitä sen sijaan, että Luke opettaisi häntä taistelemaan ja tekemään jotain hyödyllistä (kuulostaa muuten ihan samalta mitä Anakin ajattelee, taitaa kulkea suvussa). Elphronassa he kohtaavat Renin ritarit, joiden johtaja aistii varjon Benissä ja kehottaa häntä etsimään heidät, jos tahtoo oppia lisää itsestään ja varjostaan ja kokeilla toisenlaista polkua. Nykyajassa ystäviään paennut ja yhden heistä surmannut Ben löytää Renin ritarit, jotka ottavat hänet mukaansa Mimbanin Kaivoskuuhun testatakseen, sopisiko hän joukkoon. Ritarien väkivaltaisuus ja häikäilemättömyys järkyttää Beniä aluksi, mutta pimeä puoli ottaa hänestä vallan, kun Voe ja Tai saapuvat paikalle. Ritarit surmaavat Voen ja Tain, joten raivon sokaisema Ben surmaa ritarien johtajan antaakseen jollekulle hyvän kuoleman (a good death) ja osoittaakseen olevansa ritarien arvoinen. Lopussa seurataan, miten Renin ritarit valitsevat Benin johtajakseen ja miten Ben kaivaa valomiekkansa sisältä sinisen kristallin, jonka muuttaa punaiseksi vuodattamalla siihen raivonsa. Lopputuloksena on Kylo Renin legendaarinen punainen, kolmiteräinen valomiekka... ja Kylo Ren.


Choice? I have no choice and never did. Even my name isn't a choice. The dark side and the light both claimed me of their own the moment I was born.

Do you know how that feels?


Tämän aikuisille suunnatun sarjakuvan piirrosjälki on synkkää ja terävää, sellaista josta en lapsena yhtään pitänyt. Nyt aikuisena olen enemmän lämmennyt sille, ja Ben Solon tarinaan se sopii täydellisesti! Oli hurjan mielenkiintoista saada lukea, miten Kylo Ren sai alkunsa. Sarjakuvamuoto toimii erinomaisesti, sillä se, että näkee valon ja varjon leikin Ben Solon kasvoilla hänen hyvän ja pahan puolensa vuorotellessa, hänen raivon vääristämät kasvonsa sekä pelon ja huolen hänestä välittävien jedien kasvoilla syvensi lukukokemusta entisestään. Ja sehän on fakta, että Adam Driver on täydellinen Kylo Ren. Niin synkkä, tumma ja seksikäs! Sliney on onnistunut taidokkaasti vangitsemaan paitsi Driverin, myös muut Star Wars -elokuvista tutut hahmot kirjan sarjakuviin hyvin tunnistettavina.


Lopuksi: suosittelenko?


Suuri ja lämmin suositus Star Wars: The Rise of Kylo Ren -sarjakuvalle. Mikäli Kylo Renin syntytarina kiinnostaa eikä se riittänyt, mitä Ben Solosta uudessa Star Wars -trilogiassa paljastetaan, kannattaa ehdottomasti lukea. Taitavaa kerrontaa ja hienoa kuvitusta. Jos englanti vähänkään taipuu, kannattaa lukea, koska tätä ei ole suomennettu.

Annoin Goodreadsissa täydet viisi tähteä.