Osallistuin tänä viikonloppuna Yöpöydän kirjat -blogin järjestämään Kesän lukumaraton 3.7.2021 -tempaukseen, jossa luettiin 24 tunnin aikana itselle sopivina spurtteina. Aloitin lukemisen lauantaina 3.7. kello yhdeksän aikoihin aamulla. Siitä luin melko yhtäjaksoisesti aina kello 15 asti pitäen välissä vain pieniä vessa- tai napostelutaukoja. Maraton-kirjani oli Jay Bonansingan ja Robert Kirkmanin The Walking Dead – Kuvernöörin nousu. En tykkää lukea useampia kirjoja samaan aikaan, joten tällä kertaa maratoonasin vain yhdellä kirjalla.
 

20210702_174349.jpg
 

Kesän lukumaratonin 3.7.2021 saldo ja tunnelmat:

Lukemani teokset: Jay Bonansinga & Robert Kirkman: The Walking Dead – Kuvernöörin nousu (361 sivua)

Lukemani sivumäärä: 229 sivua

Lukemiseen käytetty aika: noin 6 tuntia

Napostelin lukiessani: Kahta erilaista synttärikakkua, joita jäi mieheni perjantaisilta synttäreiltä. Nami!

Loppufiilikset: Kävin lauantai-iltana elokuvissa ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen. Käytin lukemiseen vain kuutisen tuntia, kun 24 tuntiin sisältyi myös tuo leffakäynti ulkona syömisineen. Maratonista jäi kuitenkin tosi hyvä fiilis! Vaikka luin vain kuusi tuntia ja yhtä ainoaa kirjaa koko maratonin aikana, sain luettua maraton-kirjani loppuun asti. Ja mikä parasta: tässä maratonissa ei tarvinnut rehkiä fyysisesti ja sai syödä kakkua ;)


The Walking Dead – Kuvernöörin nousu on toinen zombiaiheinen kirja, jonka luen vuoden 2021 Helmet-lukuhaasteen parilliseen kohtaan 47–48: Kaksi kirjaa, jotka kertovat samasta aiheesta. Ensimmäinen oli M. R. Careyn Maailman lahjakkain tyttö.

Rakkauden paloa ja punehtuneita poskia -lukuhaasteessa (1.5.-31.8.2021) sijoitan tämän kirjan kohtaan sinkkuvanhempi, sillä Philip on tyttärensä Pennyn yksinhuoltajaisä. #rakkaudenpaloalukuhaaste
 

Rakkauden%20paloa.jpg
 

The Walking Dead – Kuvernöörin nousu /
The Walking Dead: Rise of the Governor

Like

suom. 2014

361 sivua

 

Kun kuolleet kulkijat astuvat maan päälle, maailma loppuu sellaisena kuin ihmiset ovat sen tunteneet. Philip Blake seurueineen lähtee pakomatkalle kohti Atlantaa, jonne on uutisten mukaan perustettu pakolaiskeskuksia. Radio- ja TV-kanavat mykistyvät yksi kerrallaan, ja seurueen verinen kujanjuoksu kohti turvapaikkaa johtaa vain umpikujiin. Philip Blakella on pienen tyttärensä henki vastuullaan, ja harvalukuisten selviytyjien taistelu alati kasvavaa zombiarmeijaa vastaan saa hänet epäröimään, onko ihmiskunta tullut tiensä päähän. Kuinka Philip Blakesta tulee Woodburyn sadistinen hirmuhallitsija, Kuvernööri? (takakansiteksti)

 

Spoilerivaroitus! Ajatuksiani kirjan tapahtumista

 

”The Walking Dead -saagan maailma syvenee romaanissa merkittävästi, eikä kukaan sarjan fani voi jättää Kuvernöörin nousua lukematta.” Näin sanotaan kirjan takakannessa. Lisäksi mainitaan, että Kuvernöörin nousu sijoittuu aikaan ennen The Walking Dead -TV-sarjan tapahtumia. Sarjaa seuranneet näkevät mielessään silmälappupäisen Philip Blaken, joka on julma, sadistinen ja väkivaltainen mies. Tämä romaanitrilogian aloittava ensimmäinen osa alkaa aivan zombiepidemian alusta ja kertoo Philipin varhaisista vaiheista sekä Woodburyyn saapumisesta. Philip pakenee lapsuutensa kotikaupungista Waynesborosta kahden kaverinsa, veljensä Brianin sekä tyttärensä Pennyn kanssa. Philipin vaimo on kuollut auto-onnettomuudessa vuosia sitten, ja hän on 7-vuotiaan Pennyn yksinhuoltajaisä. Joukko suuntaa kohti Atlantaa, josta pitäisi löytyä pakolaiskeskus ja turvapaikka. Matkan aikana he kohtaavat paljon vastoinkäymisiä ja selviytyvät niistä vaihtelevalla menestyksellä. Matkan varrella menetetään monta vanhaa ja uutta ystävää.

The Walking Dead on yksi suosikkisarjoistani. Philip Blakesta en koskaan sarjassa pitänyt, enkä pitänyt tässä kirjassakaan. Hän on yhtä aggressiivinen ja julma molemmissa. Tosielämässä pelkään ja välttelen hänenkaltaisiaan miehiä. Suurin yllätys tuli romaanin lopussa: Philip Blake, josta puhutaan takakannen tekstissä, ei olekaan kuvernööri-Philip. Oikea Philip kuolee ja hänen veljestään Brianista tulee Woodburyn kuvernööri. Brian ottaa jostain syystä veljensä nimen. Koko romaanin ajan luulin oikean Philipin olevan se, josta tulee kuvernööri, joten loppu hämmensi. Brian kuvataan kirjassa veljeään rauhallisempana ja säikympänä. Häntä pelottaa niin kovasti, että hän mieluummin piiloutuu zombeilta kuin yrittää tappaa niitä. Penny on hänelle todella rakas, ja Philipin etääntyessä tyttärestään Brian huolehtii hänestä enimmän aikaa. Siksi on vaikea uskoa, että sekä sarjassa että trilogian seuraavissa osissa tämä uusi Philip Blake muuttuu vielä Woodburyn säälimättömäksi johtajaksi.

 

Brian näki kaiken nyt negatiivinhohtoisena. Hänen pelkonsa väritti koko maailman. Hän oli yksin... yksinäisempi kuin koskaan elämässään... ja se puri syvemmältä kuin mikään zombi. (s. 355)

 

Kirjan alku on mielestäni vähän tahmea. Joukko piiloutuu ensin suureen kartanoon ja viipyy siellä jonkin aikaa, ja pakenee sitten eteenpäin kohti Atlantaa. Niin mielenkiintoista kuin zombien tappaminen, tarvikkeiden kerääminen, suojien rakentaminen ja jatkuva uusien kulkupelien etsiminen onkin, sitä jatkui alussa niin pitkään samanlaisena, että alkoi jo kaivata jotakin jännää käännettä. Se tapahtuu, kun Atlantassa he lyöttäytyvät yhteen Chalmersien perheen kanssa. Pidin todella paljon Aprilin ja Philipin orastavasta rakkaustarinasta. Suurin syy siihen, miksi inhosin Philipiä koko ajan, oli se, että romaanissa hän raiskaa (tai yrittää raiskata) useamman kuin yhden naisen. Ensin Aprilin, sitten vankina pitävänsä narkkarin, ja lopussa vielä tuntemattoman naisen Woodburyssa. Minua suoraan sanoen ketutti tapa, jolla Philip pilaa suhteensa Apriliin. April tulee toisiin ajatuksiin aktin lähestyessä ja pyytää miestä lopettamaan, mutta Philip on liian himonsa sokaisema. Toisaalta Aprilinkin käytös ärsytti, sillä hän vaikuttaa aiemmin tosi rakastuneelta Philipiin ja haluaa seksiä tämän kanssa. Kun hetki koittaa, April muuttaa silmänräpäyksessä mieltään ilman mitään sen parempaa syytä. Toki hänellä on siihen oikeus naisena, mutta olisi sitten edennyt hitaammin ja toppuutellut jo aikaisemmassa vaiheessa, jos oli epävarma. Nämä raiskaustapaukset ja Philipin väkivaltaisuus saivat minut halveksimaan häntä.

Parasta teoksessa ovat sen yllättävät juonenkäänteet. Alun yllätyksettömyyden jälkeen alkaa tapahtua kunnolla. Pidin myös siitä, miten sarjan tavoin zombeiksi muuttuvat kaikki kuolleet ihmiset, myös ne, joita ei ole purtu. Raakuutta ja väkivaltaa kirjasta ei puutu, mikä oli tietysti odotettavissa, kun zombeista puhutaan. Ihmisiä myös kuolee ja muuttuu zombeiksi. Pennyn kuolema ja zombiksi muuttuminen sykähdytti minua eniten. Koko kirjan ajan hän tuntuu olevan väärässä paikassa väärään aikaan: ensin neljän, sitten kolmen miehen kanssa jatkuvalla pakomatkalla zombeja kuhisevassa maailmanlopun maailmassa. Äitihahmo-Aprilkin hylkää hänet Philipin törttöilyjen vuoksi. Nyt kun mietin, Penny on jo tarinan alussa tuomittu kokemaan kurjan kohtalon. Miten pikkutytöllä voisi olla mahdollisuuksia selvitä moisessa maailmassa, varsinkaan kun hänellä ei ole äitiä, ainoastaan etäinen isä, setä ja vieraita miehiä ympärillään.

Lukiessa häiritsi se, miten reteästi kirjan henkilöt käyttävät tuliaseita zombien keskellä. Jo zombileffoja jonkun verran katsonut tietää, että jos ja kun on zombeja lähistöllä, kannattaa käyttää mieluummin lähitaisteluasetta. Tuliaseilla paukuttelu herättää tarpeetonta huomiota ja houkuttelee kaikki lähialueen zombit oitis kimppuun. Tästä huolimatta varsinkin Philip (ja kyllä muutkin) romaanin henkilöistä käyttävät vähän turhan kärkkäästi aseitaan sellaisissakin tilanteissa, jotka saisi siistimmin ja helpommin hoidettua lähitaisteluaseella. Ehkä se on vain Philipin machoilua, ehkä sitä, että vasta puhjenneen zombiepdiemian keskellä ei olla vielä niin viisaita ja kokeneita sen suhteen, miten tappaa zombeja missäkin tilanteessa.

 

Lopuksi: suosittelenko?

 

The Walking Dead – Kuvernöörin nousu aloittaa zombitrilogian, jonka tahdon ehdottomasti lukea loppuun. Se kertoo samannimisestä televisiosarjasta tutun Philip "kuvernööri" Blaken tarinan ennen Woodburyyn saapumista. Kirja on lähes neljäsataasivuinen pläjäys zombeja ja eloonjäämistaistelua. Päähenkilö Philip on aika kauhea, mutta teos pitää hyvin otteessaan jännittävillä tapahtumilla ja yllätyksillä, joita lukijalle tarjoillaan. Se on hieno trilogian aloitus ja houkuttelee lukemaan lisää. Suosittelen zombien ja kauhun ystäville. Ja kuten takakannessa sanotaan: "kukaan sarjan fani ei voi jättää Kuvernöörin nousua lukematta."

Annoin Goodreadsissa neljä tähteä.