9789511301745-710x1024.jpg

Syksy on saapunut, samoin sateet. Yliopisto-opinnotkin jatkuvat. Huomaan kuitenkin ilokseni, että kylmä ilma, pimenevät illat ja etänä suoritettavat luennot ovat vain lisänneet lukuintoani :)

Pitkästä aikaa luin e-kirjan. Syntymäpäiväni olivat elokuussa, ja Elisa Kirja -palvelun asiakkaana sain valita yllättävän laajasta valikoimasta itselleni synttärilahjaksi ilmaisen e- tai äänikirjan. Minulla oli vaikeuksia päättää, mutta lopulta päädyin J. P. Delaneyn minulle tuiki tuntemattomaan mutta jännittävän kuuloiseen kirjaan Edellinen asukas. Tämä menee Helmet-lukuhaasteen 2020 kohtaan 8: Kirja, jonka joku toinen valitsee puolestasi. Valitsin sen periaatteessa itse, mutta rajallisesta valikoimasta kirjoja, joten tämä voidaan mielestäni hyvin laskea kirjaksi, jonka Elisa Kirja -palvelu minulle valitsi. Tässä vaiheessa lukuhaastetta ja vuotta täytyy saada kaikki luetut kirjat mahdutettua mukaan!

 

Edellinen asukas / The Girl Before

Otava

2017

556 sivua

Sähköinen kirja, löydettävissä muun muassa Elisa kirja -palvelusta

 

Jane muuttaa huippumoderniin, arkkitehtonisesti poikkeukselliseen taloon, jonka uusi asukas valitaan kummastusta herättävin kriteerein. Rakennuksen suunnitellut arkkitehti myös ohjeistaa tarkoin, kuinka talossa on asuttava. Pala palalta Janelle selviää edellisen asukkaan, Emman, hyytävä kohtalo. Ja räpiköidessään valheiden verkossa Jane tekee tahtomattaankin tismalleen samat valinnat kuin talon edellinen asukas. (takakansiteksti)

 

Spoilerivaroitus! Ajatuksiani kirjan tapahtumista

 

Olen katsonut sen verran kauhuelokuvia, että minulla oli tästä kirjasta tietynlaisia ennakko-odotuksia. Ajattelin esimerkiksi, että se kertoo älytalosta, joka sekoaa, ja asukkaat jäävät sisään jumiin, kun talo kiduttaa heitä. Siksi yllätyin, kun se osoittautui hyvin erilaiseksi.

 

Hän hymyilee minulle miltei lapsellisen herttaisesti. ”Ai, eikö hän ole kertonut teille? Edellisistä asukkaista. Kukaan ei nimittäin asu täällä kauan. Se on koko jutun ydin.”  (Edellinen asukas, 236)

 

Päähenkilöitä ovat toisaalta Emma, joka asui talossa aiemmin, toisaalta Jane, joka muuttaa sinne hänen jälkeensä. Talo on brittiläisen arkkitehdin Edward Monkfordin suunnittelema moderni luomus, jonka asukkaat hän henkilökohtaisesti valitsee psykologisen testin sekä kasvokkaistapaamisen perusteella. Taloon muutettaessa joutuu sitoutumaan suureen nivaskaan sääntöjä. Sinne ei esimerkiksi saa tuoda mitään omia huonekaluja, ja koko talo on yhtä suurta valkoista tilaa, joka on pidettävä ehdottoman siistinä.

Aluksi suhtauduin neutraalisti sekä Emmaan että Janeen. Lopulta aloin kuitenkin halveksia Emmaa. Hän on äärimmäisen itsekäs ja huomionhakuinen nainen. Hän valehtelee aivan kaikesta. Tämä kirja olisi sopinut myös Helmet-haasteen kohtaan epäluotettavasta kertojasta, sillä niin epäluotettavaksi Emma lopulta osoittautuu (minulla on tosin se haastekohta jo täynnä). Hän on kieltämättä erikoinen henkilöhahmo, mutta hyvin kirjoitettu, sillä lukijana ainakin itse vuoroin säälin, vuoroin vihasin häntä. Välillä taas yritin kovasti pitää hänestä ja samaistua häneen, mutta sitten hän osoittautui ilkeäksi juonittelijaksi. Toinen päähenkilö Jane on hieman toista maata. Hänkin lankeaa Edwardin pauloihin, mutta hän on lopulta rohkeampi ja päättäväisempi kuin Emma. Hän myös tekee lopussa päätöksen, joka osoittaa, kuinka itsenäinen ja vahva nainen hän todella on. Pidin lopulta hänestä henkilöhahmona melko paljon.

Jutun juju on, että Emma ja Jane muistuttavat kumpikin melkoisesti Edwardin kuollutta vaimoa. Edward on perfektionisti ja pakkomielteinen mies, ja minulle tuli hänestä vahvoja mielleyhtymiä Fifty Shades of Grey -kirjojen Christian Greyhin useammin kuin kerran. Hän on salaperäinen ja uskomattoman hyvännäköinen (Emman ja Janen mielestä), mutta haluaa pakonomaisesti päästä kontrolloimaan naisia, joiden kanssa on suhteessa. Seksi hänen kanssaan on rajua ja intohimoista. Tunsin lähinnä vastenmielisyyttä Edwardia kohtaan. Hän voisi olla unelmien mies, jollei hänellä olisi omituisia luonteenpiirteitä ja ällöttävää tapaa toistaa kaikissa naissuhteissaan samaa kaavaa. Pidin Christian Greystakin enemmän kuin hänestä.

 

Ehkä talo muuttaa minut paremmaksi ihmiseksi. Ehkä se tuo järjestystä ja kuria elämäni sattumanvaraiseen kaaokseen. Minusta tulee ihminen, joka asettaa päämääriä, laatii listoja, tekee asiat loppuun asti. (Edellinen asukas, 39)

 

Kokonaisuudessaan yllätyin tämän kirjan kohdalla täysin. Se on kuin sekoitus Fifty Shades of Greyta ja jotakin erikoista suhdekeitosta, jossa on pakkomielteisiä miehiä ja juonittelevia naisia. Ja paljon seksiä, mitä en osannut odottaa. Aluksi en hirveästi pitänyt Delaneyn tyylistä kirjoittaa, mutta lopulta totuin siihen ja aloin pitää siitä. Jännitystä pidetään hyvin yllä. Aikatasojen välillä hyppelykään ei haitannut, vaan oli virkistävä ja hyvä tapa kuljettaa juonta ja paljastaa asioita luku luvulta. Ja se, että Edward ei lopulta olekaan se "suurin" pahis, oli myös hyvä twisti loppuun. Kaiken kaikkiaan todella paljon pieniä yksityiskohtia mahdutettuna yhteen romaaniin.

 

Lopuksi

 

Edellinen asukas kertoo kahdesta naisesta, Emmasta ja Janesta, jotka muuttavat samaan perfektionismiin taipuvaisen arkkitehdin suunnittelemaan taloon. Heidän kohtalonsa kietoutuvat yhteen jännittävällä tavalla. Tässä romaanissa lähes jokaisella henkilöhahmolla on joitakin luurankoja kaapissaan. Erityisen kiinnostava on päähenkilö Emma, joka osoittautuu epäluotettavaksi kertojaksi. Jännitystä ja ihmissuhdedraamaa ei ainakaan puutu. Ihmissuhteiden kiemuroista ja jännityksestä kiinnostuneille suosittelen. Pidin tätä itse yllättävänä ja hyvänä lukukokemuksena.