fifty_shades_-_satutettu-james_e_l-20460

Tämä postaus jatkaa lukemaani Fifty Shades of Grey -trilogiaa sarjan toisen kirjan muodossa. Kyseessä on siis Fifty Shades - Satutettu. Minulla oli suuret odotukset toisen osan suhteen ensimmäisen osan jälkeen.

 

Fifty Shades - Satutettu / Fifty Shades Darker

Otava

2015

598 sivua
 

Ensimmäisen kirjan loputtua Anastasia Steelen ja Christian Greyn eroon alkaa tämä teos siitä, miten he palaavat takaisin yhteen. Heidän välillään roihahtaa uudelleen kun he tajuavat, etteivät kestä olla erossa toisistaan, vaan suorastaan tarvitsevat toisiaan.

Kaksikon suhteen syventyessä Anastasia saa vihdoin selville synkät salaisuudet Christianin menneisyydestä, jotka selittävät tuon omituista pakkomiellettä. Christianin menneisyyden selkenemisen myötä Anastasia joutuu tutustumaan kuitenkin myös epämiellyttäviin ihmisiin, jotka ovat osa sitä: yhteen Christianin ex-palvelijaan sekä hänen hyvään ystäväänsä, rouva Robinsoniin. Anastasia rakastaa Christiania todella paljon, mutta miehen menneisyys saattaakin yhtäkkiä sotkea heidän yhteisen tulevaisuutensa.
 

Spoilerivaroitus! Ajatuksiani kirjan tapahtumista
 

Se, että Anastasia ja Christian palaavat yhteen tässä sarjan toisessa kirjassa, ei tullut minulle yllätyksenä. Sen sijaan se tuli, että se tapahtui jo ensimmäisten sivujen aikana! Jotenkin ajattelin, että heidän eronsa kestäisi useita viikkoja, mutta lopulta se kestääkin muistaakseni vain viisi päivää. Toisaalta yksinäisyydessä kärvistelevän Anastasian tuntemuksia ei olisi ehkä jaksanutkaan lukea sen enempää, niin epätoivoinen hän on eron jälkeen.

Ensimmäisen kirjan tavoin seksiä on jälleen paljon. Uutta ensimmäiseen osaan verrattuna on kuitenkin se, että tässä osassa Christianin kova ulkokuori alkaa hiljalleen sulaa. Tai paremminkin hurjaa vauhtia. Ensimmäisen kirjan pidättäytynyt, dominoiva Christian muuttuu tässä ajoittain alistuvaiseksi, nöyräksi mieheksi, joka on valmis muuttumaan täysin saadakseen pitää Anastasian itsellään. Hänen rakkausromaanimies-puolensa tulee vahvemmin esille kuin edellisessä osassa, sillä hänkin kertoo rakastavansa Anastasiaa ja näyttää teoillaan olevansa tosissaan tuon suhteen. Muutos on päätähuimaava ja ehkä pieni pettymys, sillä toivoin Christianin pitävän tiukan linjansa. Kun Christian sanoi teoksessa, että he voivat unohtaa sopimuksen ja leikkihuoneen, huokaisin ääneen pettymyksestä. Minua olisi kiinnostanut enemmän nähdä suhde, jossa Anastasia muuttuu Christianin vuoksi kuin toisinpäin. Suoraan sanoen Christian tuntuu tässä jo vähän liiankin rakkausromaanimieheltä. Todisteena tästä muun muassa seuraavat yliampuvat teot: satatuhatta dollaria ensimmäisestä tanssista Anan kanssa, yhteinen talo meren rannalta, puolihuolimattomasti heitetty kosinta jne. Christian, mikset vain voinut pysyä sellaisena kuin ensimmäisessä kirjassa?

Postauksessa, jossa käsittelin sarjan ensimmäistä osaa (linkki postaukseen) pohdiskelin, miten juuri Anastasian kohdalla Christian on valmis tekemään poikkeuksia ja muuttumaan. Ainoa vastaus, jonka sain, oli, että Anastasia kiehtoo Christiania, koska pistää tuolle vastaan eikä tee kaikkea mukisematta. Christian on valmis lähestulkoon mihin tahansa Anastasian vuoksi. Tosielämässä on harvinaista, että suhteessa muututaan noin radikaalisti toisen vuoksi, useimmissa tapauksissa jopa mahdotonta, mikä johtaa eroon. Christianin luonnetta ja menneisyyttä vastaan sotii mielestäni aivan liikaa, että hän on siihen valmis.
 

"Ana, nyt riittää. Lopeta."

Toistan saman uudelleen anele, Grey, anele ja vielä kerran uudelleen. (Fifty Shades - Satutettu, 81)


Christian ei ole tosin ainoa, joka romaanissa muuttuu (parempaan vai huonompaan suuntaa, sitä en osaa sanoa, jokainen muodostakoon oman mielipiteensä asiasta). Anastasia, joka ensimmäisessä osassa oli kokematon ja ujo nuori nainen, onkin yhtäkkiä itsevarma ja itsetietoinen. Sisäinen jumalatar ja alitajunta ovat vielä matkassa mukana ja luovat naiiviuden vaikutelmaa, mutta Anastasia on kasvanut aikuisemmaksi. Hän ei ole henkilöhahmona enää niin raivostuttava kuin aiemmin, ja pystyy jopa syömään hyvällä ruokahalulla Christianin seurassa. Hän on aikuistunut, mutta hänen nuorta ikäänsä ei tässäkään teoksessa silti pysty täysin unohtamaan. Kypsä nainen hän ei vielä ole. Mitä tulee kaksikon suhteeseen, kosinta tulee minusta todella puskista. Anastasialla ja Christianilla on takanaan noin kuukausi yhteistä eloa ja hyvää seksiä, mutta myös paljon riitoja. He riitelevät oikeasti paljon. Tietysti Anastasia kuitenkin suostuu kosintaan.

Imelään romantiikkaan ja seksihuuruihin vaihtelua tuovat onneksi Christianin menneisyyden haamut. Hullu ex-palvelija Leila on mielestäni todella mielenkiintoinen juonenkäänne, sitä kohtaa luin jännityksellä, samoin rouva Robinson. Draamaa oli ensimmäistä kirjaa enemmän, mistä pidin.
 

Lopuksi
 

Fifty Shades - Satutettu -teoksen nimessä on lupaava kaiku. Kirja kuitenkin sukeltaa syvälle Christianin menneisyyteen, selvittää lukijalle hänen taustaansa ja tuo mukaan uusia ihmisiä hänen menneisyydestään. Puhtaasta pornosta ei ole enää kyse.

Henkilöhahmoina Anastasia ja Christian kehittyvät teoksen aikana paljon enemmän kuin ensimmäisessä kirjassa. Rakkausromaanimainen tunnelma kuitenkin vie yhä enenevässä määrin tilaa sadomasokistiselta seksisuhteelta, joka piti muodostua kaksikon välille. Kirja tihkuu romantiikkaa ja seksiä, eikä jompaakumpaa tai kumpaakin hakeva lukija pety. Ensimmäiseen osaan verrattuna lukukokemus on kuitenkin erilainen.

Mitä mieltä olette? :)