Kirjallisuus ei ole totta: se on turvallista, ravitsevaa ja puhdistavaa kuvitteellisuutensa vuoksi. (Riikka Pulkkinen: Lasten planeetta, 90)
 

Sitten hän kertoi kirjoista, joita oli lukenut, ja kirjoista, jotka aikoi lukea. Ja hän kertoi, miten hän joskus kopioi kirjojen sivuja vain kirjoittamisen ilosta, ja miten hän joskus jatkoi kopioimiaan kappaleita omin sanoin. Ja miten hän joskus kirjoitti muistiin ajatuksiaan vain päästäkseen niistä eroon. Ja miten hän joskus työnsi nenänsä kiinni paperiin vain haistaakseen sitä. (Ane Riel: Pihka, 41)
 

She buried herself in her books, her poetry, her dreams, and her solitude and forgot about the ugliness of the world. (Melody Lee: Moon Gypsy)

 

Ellei onnettomuus ole ollut tarpeeksi tuskallinen estääkseen silmiä sulkeutumasta, ne varmasti avautuvat tajuamaan lientyvän tuskan ja kirkkaamman toivon. (Jane Austen: Emma, 175)

 

Kaikki, jotka elävät, ovat lihottamisen arvoisia. Nykyjään ihmiset laihduttavat itsensä surullisen näköisiksi. Mikä on seuraus? He ovat tyytymättömiä ja levottomia. Aurinko on pyöreä ja sehän on ilon ja kauneuden tunnuskuva, sanoi kauppias, jonka kasvot loistivat valaisten lihakaupan kuin pieni aurinko. (Novelli "Lihakauppias" kokoelmasta Eva Hirn: Lyö sinä, minä venytän, 44-45)

 

Useimmat murheet saattoi melko hyvin hoitaa tai ainakin lieventää käpertymällä sohvalle munakas edessään katsomaan elokuvaa, jossa oli zombeja. (Jenny Colgan: Auringonsäteitä ja vuoroveden vaiheita, 360)

 

tsundoku (jap.) = kirjojen haalija; haalii kirjoja, mutta antaa niiden kasaantua kotiinsa ja kirjahyllyynsä lukematta niitä