20211009_184102.jpg


Tiedättekö, kirjaston hyllyjä koluamalla on aivan tuskallisen hankalaa löytää kirjaa, jonka nimessä on kysymysmerkki tai huutomerkki. Nimimerkki Kokemusta on.

Vietin taannoin varmaan lähes kymmenen minuuttia kävelemällä lähikirjastoni hyllyjen välissä etsien sokkona tällaista kirjaa vuoden 2021 Helmet-lukuhaasteen haastekohtaan 24. Olin jo aiemmin nähnyt tähän kohtaan sopivan vinkkauksen, Maria Semplen Missä olet, Bernadette? mutta ajattelin itsepintaisesti etsiä jonkin vähemmän vinkatun kirjan. Toisinaan sitä haluaa mennä valtavirran vastaisesti, mitä tulee lukuhaasteisiin, ja lukea jotakin vähän omaperäisempää. Sitten löysin itseni hyllyvälistä S ja siinä se minua tuijotti: Missä olet, Bernadette? Koska olin menossa tapaamaan ystävääni eikä minulla ollut aikaa jäädä kirjastoon koko päiväksi, nappasin sen mukaani mielessäni jupisten. Minulla ei todellakaan ollut voittajafiilistä. Olisinhan toki voinut kysyä kirjastonhoitajilta, mutta introvertti minussa nosti päätään. Tyydyin siis ainoaan kysymysmerkilliseen kirjaan, jonka hyllystä löysin. Kai olisin voinut löytää niitä enemmänkin, jos olisin kolunnut oikein tarkkaan, mutta nopealla silmäilyllä en nähnyt mitään muuta. Eikä minulla ollut aikaa. Siispä tällä kertaa mentiin tällä kirjalla, josta olen nähnyt monen monta vinkkausta. Voin tosin paljastaa jo näin postauksen alussa, että valinta ei ollut lainkaan huono.

Luonto sivuilla -lukuhaasteessa (1.9.2021-30.4.2022) tämä tulee ruutuun "kirjassa on vuoria", sillä eikös jäävuoretkin lasketa vuoriksi?

Luonto%20sivuilla.jpg


Missä olet, Bernadette? / Where'd You Go, Bernadette?

Gummerus

2014

322 sivua


Bernadette Fox on omalaatuinen ihminen. Hän on palkittu mutta erakoitunut arkkitehti, joka välttelee kotikaupunkinsa Seattlen ihmisiä niin, että antaa intialaisen internetavustajan hoitaa asiat puolestaan. Yksityiskoulun muiden vanhempien silmissä hän on häpeäpilkku, mutta 15-vuotiaalle tyttärelleen Beelle hän on maailman paras äiti.

Bernadette saa aikaan sellaisen tapahtumien vyöryn, että hänen nörttigurumiehensä huolestuu. Juuri ennen perheen suunniteltua lomamatkaa Etelämantereelle Bernadette lopulta katoaa. Käsiinsä saamiensa sähköpostiviestien, lääkärilausuntojen ja FBI:n raporttien sekä muiden vihjeiden avulla Bee asettelee tarinan palasia paikoilleen ja koettaa selvittää, missä hänen äitinsä oikein on. (osa takakansitekstistä)


Spoilerivaroitus! Ajatuksiani kirjan tapahtumista


Bernadette Fox on poikkeuksellinen monessa suhteessa. Hän oli nuori nainen miesvaltaisella alalla; hän sai kaksikymmentäkolmevuotiaana Mac-Arthur-palkinnon; hänen käsintehtyjä huonekalujaan on American Folk Art -museon pysyvässä näyttelyssä; häntä pidetään vihreän rakentamisen uranuurtajana; ainoa hänen piirustustensa perusteella toteutettu rakennus on jo aikoja sitten kadonnut; hän jättäytyi pois arkkitehtuurin maailmasta kaksikymmentä vuotta sitten eikä ole suunnitellut mitään sen jälkeen. (s. 104)


Missä olet, Bernadette? kertoo seattlelaisesta Branchin perheestä. Isä Elgie työskentelee Microsoftilla ja on erittäin tunnettu nimi tietotekniikkapiireissä. Hänen vaimonsa Bernadette oli aikoinaan menestynyt arkkitehti, mutta ei ole suunnitellut yhtään ainutta taloa sen jälkeen, kun hänen suurin ja upein luomuksensa hajotettiin oikuttelevan naapurin toimesta. Heillä on tytär, Balakrishna, jota kutsutaan Beeksi. Bee on 15-vuotias älykäs tyttö, jolla on sydänvika. Perhe asuu vanhassa ränsistyneessä tyttökoulussa. Bernadette on naapuruston juorukellojen lempipuheenaihe, sillä hän on sanalla sanoen omituinen: epäsosiaalinen ja omissa oloissaan viihtyvä. Hän tarkoittaa aina hyvää, mutta joutuu silti usein omituisten kommellusten keskelle. Kun perhe suunnittelee matkaa Etelämantereelle, asiat alkavat mennä pieleen. Elgien uusi assistentti tuppautuu hänen kanssaan turhan läheisiin väleihin, ja pian Elgie on vakuuttunut siitä, että Bernadette pitää saada laitoshoitoon. Bernadette katoaa kuin savuna ilmaan, ja Bee alkaa selvittää äitinsä katoamista.

Minulla oli ennakkoluuloja tätä romaania kohtaan. Ajattelin sen olevan tylsä, ennalta-arvattava ja kaikin mahdollisin tavoin ei-yllätyksellinen kertomus naisesta, joka katoaa. Jälleen kerran nostan kädet ilmaan ja totean hymyillen, että olin väärässä. Tämän takia kirjaa ei koskaan kannata tuomita kannen tai omien mielikuvien perusteella.

Missä olet, Bernadette? on erikoisella tavalla rakennettu teos. Se koostuu kirjeistä, sähköpostiviesteistä, raporteista ja minä-muotoisen kerronnan jaksoista. Se on koottu ikään kuin pienistä paloista sieltä täältä, ja vain lukemalla ne järjestyksessä ja ynnäämällä yhteen yksi plus yksi saa käsityksen siitä, mitä kirjan maailmassa on tapahtunut. Tällainen muoto epäilytti minua aluksi, mutta siihen tottui nopeasti. Lopulta se osoittautui melko miellyttäväksi lukea eikä tarinamaailmaan jäänyt juurikaan aukkoja kirjan edetessä. Jollakin tapaa Semple on onnistunut kirjoittamaan todella helppolukuisen, miellyttävän ja jännittävän kirjan, vaikka se koostuukin pienistä yhteenliitetyistä paloista.

Kirjaa on useassa lähteessä kuvailtu hauskaksi ja hulvattomaksi satiiriksi. En oikein välitä satiireista enkä syvällisestä lukutavasta, joten luin tätä kuten luen nykykirjallisuutta: nauttien itse lukemisesta, miettimättä sen enempää yhteiskunnallista taustaa tai sitä, mitä kirjassa pilkataan. Onhan romaanissa hauskoja kohtia ja hassuja henkilöhahmoja sekä tapahtumia, mutta olin enemmän kiinnostunut Bernadetten henkilöhahmosta ja hänen mysteerisestä katoamisestaan. Yllätyin, kun hän katoaa vasta, kun kirjaa on kulunut kaksi kolmasosaa. Oletin hänen katoavan jo kirjan alussa ja tarinan keskittyvän sen ympärille. Pidin ratkaisusta, ettei koko kirja alusta loppuun kerro vain siitä, miten häntä yritetään löytää. Viehätyin siis kerronnan palapelimäisyydestä. Ja teoksen loppu, jossa Bee ja Elgie matkustavat Etelämantereelle etsimään Bernadettea, oli todella mielenkiintoinen!


Hyvä äiti! minä ajattelin. Ihmiset saattavat ajatella hänestä vaikka mitä, mutta ainakin hän osaa tehdä elämästä hauskaa. (s. 55)


Elgie jäi minulle etäiseksi, ja hänen temppunsa ihastua sihteeriin ja saattaa tämä raskaaksi (vaikkakin vahingossa) ärsytti. Sen sijaan Bernadettesta pidin jo kirjan alusta lähtien, samoin Beestä. Heillä on aivan ihana äiti-tytär-suhde, ja minusta Bernadette on kaikista juorukellojen mustamaalaamisesta huolimatta todella hyvä äiti. Hän on kyllä erikoinen, mutta ei huonolla tavalla. Kuten Bee kuvaa, hänen kanssaan elämä on hauskaa. Minulle on joskus sanottu samoin, ja otan sen kohteliaisuutena ja merkkinä kiinnostavasta ihmisestä. Samaistun myös jollain tapaa siihen, miten hyvää tarkoittava Bernadette joutuu usein väärinymmärretyksi. En ole itsekään sosiaalisten tilanteiden kuningatar. Sitä en kuitenkaan missään vaiheessa sulattanut, miten Bernadette voi olla niin hyväuskoinen, että antaa intialaisen "avustajan" hoitaa kaikki asiansa ja luovuttaa tälle silmääkään räpäyttämättä kaikki henkilö- ja pankkitietonsa.

En löytänyt tietoa jatko-osasta, mutta jos jatkoa tulee, tahdon ehdottomasti lukea sen. Kirjan loppu on onnellinen Bernadetten löydyttyä, mutta se jätti myös joitakin kysymyksiä. Esimerkiksi sen, mitä Elgie tekee otettuaan lopputilin Microsoftilta, sekä sen, mitä tapahtuu, kun hänen assistenttinsa vauva syntyy. Näihin tahtoisin vastauksen, vaikka sitten kokonaisen uuden romaanin muodossa.


Lopuksi: suosittelenko?


Missä olet, Bernadette? yllätti minut positiivisesti. Se ei ollut lainkaan sellainen tylsä ja ennalta-arvattava nykyromaani, jota odotin. Se on kiinnostavalla tavalla kirjoitettu, sen henkilöhahmot ovat monipuolisia ja hauskoja ja tapahtumat mukaansatempaavia. Suosittelen, jos kaipaat yllättävää luettavaa tai jos tahdot vaihtelua perinteisesti rakennettuihin romaaneihin. Tässä on nimittäin kiinnostava ja erilainen rakenne.

Annoin Goodreadsissa neljä tähteä.