20210917_105133.jpg

 

Hercule Poirot on aivan ihana, varsinkin David Suchetin näyttelemänä ITV:n suositussa televisiosarjassa, joka on Suomenkin televisiossa pyörinyt. Olen lukenut vain muutaman Poirotin, mutta sarjasta olen nähnyt miltei kaikki jaksot. Vuoden 2021 Helmet-lukuhaasteessa on haastekohta 26: Elämäkerta henkilöstä, joka on elossa. Elämäkerrat eivät todellakaan ole minun juttuni, mutta ajattelin David Suchetin Poirot-urasta kertovan elämäkerran Hercule Poirot ja minä olevan sellainen kirja, jonka jaksaisin lukea. Se osoittautuikin ihan mielenkiintoiseksi lukukokemukseksi. Luonto sivuilla -lukuhaasteessa (1.9.2021-30.4.2022) sijoitan tämän kirjan kohtaan "tietokirja".
 

Luonto%20sivuilla.jpg

 

Hercule Poirot ja minä / Poirot and me

Minerva

2015

379 sivua

 

Harva näyttelijä on herättänyt kirjallisen hahmon eloon niin sisäistyneesti kuin David Suchet Hercule  Poirot'n. Niiden 24 vuoden aikana, kun Suchet filmasi Agatha Christien rikostarinoita, hänestä tuli älykkään herrasmiesetsivän ruumiillistuma. Kirjassaan David Suchet jakaa muistojaan tämän legendaarisen televisiosarjan vaiheista ja kertoo, mitä Poirot'n hahmo on vuosien mittaan hänelle merkinnyt.

Poirot-elokuvien sarja alkoi televisiossa tammikuussa 1989, ja sen viimeiset osat kuvattiin kesällä 2013. Siihen mennessä Suchet oli näytellyt Poirot'n roolin jokaisessa tarinassa, jonka Christie on hahmosta kirjoittanut. Suchet kertoo, miten sai roolin Agatha Christien tyttären suosiollisella avustuksella ja miten hän päätti antaa maailmalle autenttisimman Poirot'n mitä ikinä oli filmattu. (osa takakansitekstistä)

 

 
Spoilerivaroitus! Ajatuksiani kirjan tapahtumista
 
 
Hercule Poirot ja minä kertoo parinkymmenen vuoden pituisesta ajanjaksosta David Suchetin elämässä, joka alkaa hänen astuessaan Agatha Christien kuuluisan salapoliisin Hercule Poirotin kenkiin ja päättyy siihen, että hän hyvästelee Poirot-sarjan kuvausryhmän tunteikkaana viimeisenä kuvauspäivänä. Suchet kertoo hyvin yksityiskohtaisesti kaiken Poirotin näyttelemisestä: miten hän sai roolin, millaisen valtavan taustatyön hän teki omaa Poirot-hahmoaan varten ja millaisia kuvauspäiviä hän vuosien saatossa vietti. Paitsi Poirot-sarjan kuvauksista, Suchet kertoo myös ajanjaksoista, jolloin sarja oli tauolla: muista näyttelijäntöistään, joita hän kuvaustauoilla teki.
 
Minulle tämän kirjan parasta antia olivat kertomukset sarjan kuvauksista. Olisin toivonut enemmänkin hauskoja, pieniä sattumia, kuten Suchetin pyörtyminen eräissä kuvauksissa kuumuuden ja väsymyksen takia. Suchet kuvaa hyvin tarkasti jokaisen Poirot-elokuvan kohdalla, minkä nimisten näyttelijöiden kanssa sai kunnian työskennellä, mutta nimet eivät muutamaa lukuun ottamatta sanoneet minulle mitään. Siksi tuntui välillä hieman puuduttavalta lukea näitä pitkiä luetteloita näyttelijöistä. Pidin puuduttavina ja pitkästyttävinä myös kuvauksia Suchetin muista elokuva- ja näytelmäproduktioista Poirot-elokuvien välillä. Näytteleminen kiinnostaa minua, olen itsekin harrastanut nuorisoteatteria yli kymmenen vuotta, mutta en silti hirveästi jaksanut kiinnostua Poirotiin liittymättömistä töistä, joita Suchet on tehnyt.
 
 
[A]loimme sulautua yhteen. Jopa siinä määrin, että televisiosarjan päättyessä tiesin, että olisin voinut mennä ulos todelliseen maailmaan studion sijaan Poirot'n vaatteissa ja elää hänen elämäänsä niin kuin hän olisi sitä elänyt, ja olisin silti voinut sanoa olevani oma itseni.
 
Poirotista ja minusta tuli pikkuhiljaa yksi ja sama mies. Yhtäkkiä olikin enää jäljellä Poirot ja minä. (s. 77)
 
 
Kirjan luettuani kunnioitan valtavasti Suchetia näyttelijänä ja ihmisenä. Tapa, jolla hän ottaa Poirotin roolin vastaan ja paneutuu siihen, on uskomaton. Pitkästyttävistä kohdista huolimatta oli hurjan mielenkiintoista lukea Suchetin pohdintoja siitä, miten hän murehti Poirot-hahmoonsa liittyviä seikkoja: oikeanlaista ääntä, vaatetusta, jopa viiksiä. Hauskin ja yllättävin yksityiskohta oli tieto siitä, että Suchetilla on aina ollut toppauksia hänen näytellessään Poirotia. Luulin aivan tosissani, että hän on oikeasti lihottanut itseään Poirotin roolia varten ja laihduttanut kuvausten päätyttyä. Olin väärässä. En tiedä, voinko katsoa sarjaa enää samoin silmin kuin ennen. Tulen varmasti kiinnittämään erityistä huomiota hänen näyttelemiseensä ja toppauksiinsa.
 
Jos saisin sanoa jotakin Suchetille, kiittäisin häntä kirjassa mainittujen fanien tavoin roolisuorituksestaan ja paneutumisestaan Poirotin rooliin. Hän oli täydellinen valinta, eikä kukaan muu pystynyt tai pysty tulevaisuudessa yltämään hänen tasolleen. Suchet tulee aina olemaan minulle se ainoa oikea Poirot.
 
 
Lopuksi: suosittelenko?
 
 
Hercule Poirot ja minä sopii Poirot-sarjan faneille. Siinä lukija pääsee Suchetin matkassa kurkistamaan kulissien taakse ja kuulemaan tarinan siitä, miten Suchet sai roolin ja miten hän siihen valmistautui sekä miten Poirot kehittyi vuosien varrella. Suosittelen lukemaan tämän kirjan sarjan kaikki (tai melkein kaikki) jaksot nähneille, sillä siitä saa silloin enemmän irti.
 
Annoin Goodreadsissa kolme tähteä.