20231025_155257.jpg

*kuvittele tähän Star Warsin tunnari* Kirjasampoa mukaillen "alkuperäisen, ikonisen Tähtien sota -klassikkotrilogian ensimmäinen osa", George Lucasin Tähtien sota, todella on jo ikoninen klassikko. Siitä on kirjoitettu lukuisia eri versioita, mutta tämä jonka itse luin on uusittu painos ja tarkistettu suomennos vuodelta 2021. Kansikuva ainakin on mahtipontinen ja houkutteleva. En edelläänkään voi käsittää, miten heräsin tähän Star Wars -huumaan vasta nyt. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan! Onneksi erilaiset spin off -sarjat, joita viime vuosina on ilmestynyt, ovat pitäneet Star Warsin pinnalla ja minut aallonharjalla, vaikka olenkin aina auttamattoman myöhässä kaikista trendeistä. Tämä oli järjestyksessä neljäs lukemani Star Wars -kirja, ja voin sanoa, että olen vaikuttunut. Vuoden 2024 Helmet-lukuhaasteeseenkin tämä sujahtaa, nimittäin haastekohtaan 9. Kirjassa joku karkaa.


Star Wars: Episodi IV - Tähtien sota /
Star Wars - From the Adventures of Luke Skywalker

Tammi

tarkistettu suomennos 2021

229 sivua

suomentanut Risto Mäenpää


Syrjäisellä Tatooinen planeetalla elelee setänsä maatilalla nuori mies nimeltä Luke Skywalker, joka haaveilee hurjista seikkailuista kaukaisissa maailmoissa tylsän maalaiselämän sijaan. Sitten Luken käsiin joutuu sattumalta viesti, jonka on lähettänyt synkeän sotalordin vangitsema kaunis prinsessa, ja hänen maailmansa mullistuu. Äkkiä hän huomaa joutuneensa uhkarohkealle matkalle pelastamaan prinsessaa ja mukaan taisteluun galaksin herruudesta aseinaan vain rohkeutensa ja isänsä vanha valomiekka. (osa takakansitekstistä)


Spoilerivaroitus! Ajatuksiani kirjan tapahtumista


Jedit on tuhottu ja Imperiumi on syntynyt. Vastarintaliikkeessä kytee kuitenkin kapina. Joukko rohkeita Galaksin asukkeja vastustaa Uutta järjestystä ja tahtoo palauttaa Vanhan tasavallan. Tarina alkaa, kun paha sithlordi Darth Vader hyökkää kapinallisten alukseen keisarillisten joukkojen kanssa. Kapinalliset ovat onnistuneet varastamaan Imperiumilta jotain arvokasta: rakenteilla olevan taisteluaseman täydelliset piirustukset, joiden avulla he voivat löytää taisteluaseman heikon kohdan ja tuhota sen. Vader joukkoineen yrittää saada piirustukset takaisin lopettaakseen kapinan. Kapinallisaluksessa on kuitenkin neuvokas Alderaanin senaattori ja prinsessa Leia Organa, joka sujauttaa piirustukset ja avunpyyntöviestin astromekaanikkodroidi R2-D2:n sisälle ja lähettää sen droidiystävänsä C-3PO:n kanssa pelastuskapselilla karkuun. Kuten arvata saattaa, droidikaksikko päätyy Tatooinen aavikkoplaneetalle, joka on tuttu jo edellisistä kirjoista. Siellä nuoreksi mieheksi varttunut Luke Skywalker elää Owen-setänsä kosteusfarmilla kaukana kapinasta ja on kurkkuaan myöten täynnä farmarin elämää. Setä tarvitsee Lukea farmillaan, mutta Luke tahtoisi lähteä opiskelemaan Akatemiaan kuten ystävänsä. Sattumusten kautta 3PO ja R2-D2 päätyvät Luken perheelle, kun Owen ostaa ne avuksi maataloustöihin. Luke saa avattua R2-D2:hon piilotetun viestin, jossa Leia pyytää apua Obi-Wan Kenobilta, "viimeiseltä toivoltaan".

Obi-Wan Kenobi, joka tosin on muuttanut nimensä Ben Kenobiksi, asuu Tatooinen aavikolla, josta Luke hänet löytää. Viestissä pyydetään toimittamaan droidi Alderaaniin Leian isälle, varakuninkaalle ja ylimmälle puhemiehelle, joka tietää, miten tiedot saa ulos. Kun keisarilliset joukot murhaavat Luken tädin ja sedän, Obi-Wan pyytää Luken mukaansa Alderaaniin ja kertoo hänelle Voimasta ja jedeistä. Luken isästä hän kertoo väritetyn version, vaikka paljastaakin, että tuolla oli valomiekka.


"Isäsi valomiekka", Kenobi sanoi. "Ne olivat aiemmin yleisempiä, ja niitä käytetään edelleen galaksin joissain osissa. – – Valomiekka oli jediritareiden virallinen ase. – – Yli tuhannen sukupolven ajan, Luke, jediritarit olivat galaksin vahvin ja kunnioitetuin voima. He puolustivat rauhaa ja oikeutta Vanhassa tasavallassa."

– – Kenobi laski kätensä ja tuijotti Lukea niin kauan, että tämä alkoi liikehtiä hermostuneesti. Kun hän alkoi puhua uudestaan, hän kuulosti niin nuorelta, että Luke säpsähti. "Myös sinun, Luke, on opittava käyttämään Voimaa - jos lähdet mukaani Alderaaniin." – – Oli mahdollista, että pojan kohtalo oli määräytynyt jo ennen syntymää. Kenobi ei itse asiassa varsinaisesti uskonut kohtaloon, mutta hän uskoi verenperintöön – ja Voimaan. (s. 86, 88, 89)


Mos Eisleyn avaruussatamassa (sekin tuttu aiemmista kirjoista!) joukko tapaa palkkionmetsästäjä ja salakuljettaja Han Solon ja tuon perämiehen, wookiee-Chewbaccan. Kun hinnasta on saatu sovittua, Solo lupaa heille kyydin rahtialuksellaan Millennium Falconilla. Hanilla on oma lehmä ojassa, sillä hän on velkaa Jabballe ja tarvitsee rahaa velkojenmaksuun. He päätyvät Darth Vaderin uudelle taisteluasemalle, joka tuhoaa Alderaanin planeetan kiristääkseen vangitulta Leialta tietoja. Leian pelastettuaan ystävykset matkaavat kapinallisten tukikohtaan Yavin-planeetan neljänteen kuuhun. Kun taistelualuksen heikko kohta selviää (jäähdytyskanavan lämmönpoistoaukko), alkaa eeppinen lopputaistelu (tähtien sota, hehe). Luke pääsee muiden kapinallisten kanssa ohjaamaan X-siipistä avaruuteen, ja kuinka ollakaan, se on juuri hän, joka laukaisee torpedot ja tuhoaa taisteluaseman. Darth Vader ei kuitenkaan kuole, vaan leijailee turvaan omassa hävittäjässään. Jatkoa on siis luvassa.

Edellinen osa, Sithin kosto, oli ajoittain pitkäveteistä luettavaa, mutta Tähtien sota oli kuin toisesta ulottuvuudesta. Se oli suorastaan ahmittava lukukokemus! En edes erityisemmin välitä scifistä, mutta jokin Star Warsissa ja erityisesti nyt tässä OG Tähtien sota -kirjassa vetosi minuun. Tähtien sota on kunnon avaruusseikkailu, jossa on selvät klassikon ainekset: vaatimaton mutta rohkea sankari, pulassa oleva prinsessa, hauskoja sivuhenkilöitä sankaria auttamassa, viisas vanha mies häntä neuvomassa sekä tietenkin pelottava ja kunnioitusta herättävä pahis. Pidin elokuvissa Darth Vaderin hahmosta ja hänen vaikuttavuudestaan, ja myös tässä kirjassa oli sama juttu. Aiempien osien tuntemus tuo tarinaan syvyyttä, sillä kun lukija tietää Darth Vaderin menneisyyden ja Ben Kenobin vaiheet, on heihin helpompi samaistua ja ymmärtää heidän valintojaan ja ajatuksiaan.


"Etkö ole vähän lyhyt iskujoukkojen sotilaaksi?" hän tokaisi.

"Mitä? Ai – haarniska." Luke otti kypärän päästään ja rauhoittui hiukan. "Tulin pelastamaan sinut. Nimeni on Luke Skywalker."

"Anteeksi, nyt en ymmärtänyt", prinsessa sanoi kohteliaasti.

"Olen tullut pelastamaan sinut. Saavuin Ben Kenobin kanssa. Meillä on kaksi sinun droidiasi..."

Nuoren naisen epäröinti muuttui toivoksi, kun hän kuuli vanhuksen nimen. "Ben Kenobi!" hän katsoi Luken ohi ja yritti etsiä jediä katseellaan. "Missä hän on? Obi-Wan!" (s. 151)


Kaiken kaikkiaan teoksessa on hyvä tunnelma ja kiinnostavat henkilöhahmot. Miljööt ovat toimivia, oltiin sitten Tatooinen planeetalla, avaruusaluksessa tai itse avaruudessa taistelemassa pahiksia vastaan. Sithin kostossa jäin kaipaamaan eri planeettojen asukkaiden ja olojen kuvaamista. Sitä tässä onneksi oli. Tykkäsin kovasti! Seuraavan osan lukemista odotellessa.


Lopuksi: suosittelenko?


George Lucasin Tähtien sota, joka on neljäs osa nuorille suunnattua Star Wars -kirjasarjaa, on mahtava lukukokemus. Mikä parasta, sen voi mielestäni hyvin lukea vaikkei kolmea ensimmäistä kirjaa olisi lukenut. Toki hahmojen motiivit eivät sitten avaudu niin selkeinä, mutta on tämä nyt sen verran klassikkokamaa ja kaikin puolin toimiva, että antaa mennä vaan! Toki jos aikaa ja kiinnostusta löytyy, kannattaa aiemmatkin osat lukea. Suosittelen niillekin, jotka eivät ole Star Wars -maailmaan aiemmin tutustuneet.

Annoin Goodreadsissa viisi tähteä.