20231226_112809.jpg

Ensikosketukseni interaktiivisiin kirjoihin, joita myös jatka itse -kirjoiksi kutsutaan, oli ala-asteikäisenä, kun sain omaksi Kim Possible -aiheisen kirjan Salajuoni. Interaktiivisuus tarkoittaa kirjassa sitä, että pääsee itse vaikuttamaan tarinan kulkuun. Alku on kaikille sama, mutta ennen pitkää vastaan tulee sivu, jossa lukijan pitää valita kahden tai useamman vaihtoehdon väliltä. Riippuen siitä, mitä valitsee, siirtyy tietylle sivulle, josta tarina jatkuu tätä valitsemaasi juonenkäännettä mukaillen. Salajuoni oli aika ärsyttävä lukukokemus, sillä muistan, että aloitin sen alusta monta kertaa ja päädyin aina samaan lopputulokseen: sivulle, jolla kerrotaan, että pahis päihittää minut ja tarina päättyy. Tulin kai tiedostamattani valinneeksi aina ne samat huonot vaihtoehdot. Interaktiiviset kirjat ovat selvästi menettäneet suosiotaan, kun netissä on tarjolla samantyylistä viihdettä ja usein paljon visuaalisemmassa muodossa. Kirjastoissa niitä näkyy hyvin vähän, lähinnä tuulahduksina menneisyydestä. Innostuin, kun huomasin työkirjastoni lasten scifihyllyssä Tracey Westin kirjoittaman Star Wars -aiheisen interaktiivisen kirjan Star Wars: The Clone Wars - Kadonneet kloonisotilaat. Star Wars -innostukseni ja nostalgiannälän ajamana lainasin sen itselleni. Sarjassa on ilmestynyt myös toinen kirja, Jedien tie.


Star Wars: The Clone Wars - Kadonneet kloonisotilaat /
Star Wars: The Clone Wars - The Lost Legion

WSOY

suom. 2010

199 sivua

suomentanut Tommi Järvinen


Olet yksi Kaminoplaneetan kloonisotilaista. Koko elämäsi ajan kestänyt koulutuksesi on loppusuoralla ja olet valmis ryhtymään Tasavallan klooniarmeijantaistelijaksi. Mutta sitä ennen sinun on tehtävä testi, jonka tulos määrää ensimmäisen tehtäväsi klooniarmeijan jäsenenä. Onko sinusta soturiksi Komentaja Vargusin johtamaan erityistehtävään - astumaan taistelualukseen ja jäljittämään kesken taistelun mystisesti kadonnutta leegiota?

MTV3-kanavan animaatiosarjanakin tunnettu Star Wars: The Clone Wars vie jälleen huippujännittävään galaktiseen lukuseikkailuun. Kuten ykkösosassa Jedien tie, myös nyt tapahtumien avaimet ovat lukijan omissa käsissä. Tarinan edetessä vastaan tulee monta tiukkaa tilannetta, joissa lukijan on valittava kahdesta vaihtoehdosta: osaatko valita oikean tien? Roolipelimäinen kirja sisältää 25 vaihtoehtoista loppuratkaisua, joten jokainen lukukerta on kokonaan uusi seikkailu! (takakansiteksti)


Spoilerivaroitus! Ajatuksiani kirjan tapahtumista


"Kaikki tason 13 kloonit: ilmoittautukaa koulutussaliin 27-A." Näin alkaa interaktiivinen kirja Kadonneet kloonisotilaat. Päähenkilö on planeetta Kaminossa luotu kloonisotilas, sarjanumeronsa loppuosalta numero kahdeksantoista, ja hänen saappaisiinsa lukija astuu. Koulutussalissa   ilmoitetaan, että tason 13 kloonien koulutus on päättynyt ja he saavat sinä päivänä suorittaa loppukokeensa, joka ratkaisee, missä tehtävässä he toimivat saatuaan komennuksen taisteluryhmään. Ohimennen mainitaan, että klooniarmeija tarvitsee erikoisryhmän komentaja Vargusin johtamalle tärkeälle komennukselle ja että sinne valitaan vain parhaat kloonisotilaat. Tämän jälkeen lukija pääsee itse suorittamaan kokeen kloonisotilaan kahdeksantoista ominaisuudessa ja vastailemaan kysymyksiin, kuten minkä yhden välineen ottaisit mukaan komennukselle, mikä on kloonisotilaan arvokkain taito sekä mikä on paras fyysinen ominaisuutesi. Vastauksista saa pisteitä ja kun ne lasketaan yhteen, tulee ensimmäinen kehotus siirtyä tietylle sivulle sen perusteella, paljonko pisteitä sai.

Minä sain testistä 27 pistettä, ja vastasin kysymyksiin tietenkin täysin totuudenmukaisesti. Tulokseksi tuli, että minusta tulee lääkintämies! Se olikin mieluinen tulos, sillä kaikissa pelaamissani räiskintäpeleissä, joissa lääkintämiehenä vain voi pelata, valitsen yleensä sen. Kuten kirjassakin mainitaan: "Voit perehtyä lääketieteeseen ja samalla tuhota droideja. Molempi parempi." Pääsin komennukselle jääplaneetta Ando Primelle, jossa eräs kenraali ja hänen viidentuhannen sotilaan legioonansa on kadonnut jäljettömiin tiedustelutehtävän aikana. Vastaan tuli kinkkisiä lääkintämiestilanteita, kuten auttaako loukkaantunutta planeetan kotoperäistä asukasta ja mitä tehdä, kun jedikenraalia on purrut omituinen ötökkä. Pärjäsin yllättävän hyvin ja vain loppupuolella valitsin kerran väärin. Palaamalla yhden pykälän verran taaksepäin ja valitsemalla toisin pääsin parhaaseen loppuratkaisuun. Aika hyvä suoritus siis.

Toisella lukukerralla valitsin pistemäärältään hiukan alemman vaihtoehdon, joka olisi yhtä hyvin voinut olla tehtäväni. Siinä minusta tuli räjäytysmies, joka nimensä mukaisesti on räjähde-ekspertti ja pääsee räjäyttelemään juttuja. Myös tässä tarinan versiossa lähdettiin Ando Primelle, joten varmaan jokaisessa tarinassa päädytään sinne suorittamaan samaa tehtävää eri roolissa. Räjäytysmiehenä sain monta kertaa valita, miten räjäytän erilaisia esteitä, kuten tukkiutuneen tunnelin suuaukon ja generaattorin. Tässä roolissa pärjäsin huonosti, sillä valitsin aina väärän vaihtoehdon: joko räjäytin liian innokkaasti asioita tai valitsin väärän suunnan, kun piti päättää, käännytäänkö oikealle vai vasemmalle. Minusta ei siis tulisi kovin hyvää räjäytysmiestä. Räiskintäpeleissä päädyin usein räjäyttämään itseni, joten en yllättynyt. Olen liian kärsimätön räjähteiden suhteen.

Kahden vaihtoehtoisen juonikulun perusteella kirja vaikuttaa hauskalta. Siitä tosin miinusta, että eri tarinavaihtoehdot eivät tuntuneet tasalaatuisilta. Lääkintämies-vaihtoehdossa oli vähemmän ja mielestäni tylsempiä valintatilanteita, kun taas räjäytysmiehen tarina oli paljon pidempi ja valinnat olivat jännittävämpiä mutta myös raaempia. Epäonnistumiseni räjähteiden kanssa aiheutti sen, että koko ryhmä jäi loukkuun ja todennäköisesti kuoli. Oli kyllä hauskaa asettua kloonisotilaan saappaisiin ja opin myös uutta:


Suurin osa galaksin sotilaista käyttää haarniskoissaan suojavärejä, jotta heitä olisi vaikea erottaa ympäristöstä. Kloonien kohdalla se ei ole tarpeen. Kloonit eivät piiloudu. Valkoiset univormunne päinvastoin herättävät vihollisissa pelkoa.


Lopuksi: suosittelenko?


Kadonneet kloonisotilaat on interaktiivinen lasten scifiromaani, jossa lukija pääsee astumaan Tasavallan kloonisotilaan saappaisiin ja seikkailemaan komennuksella jääplaneetta Ando Primella. Lukija saa paikoin itse valita, miten tahtoo toimia, ja tarina muotoutuu sen mukaan. Harmillista, että tällaiset interaktiiviset kirjat ovat menettäneet netin myötä suosiotaan ja taitavat olla katoavaa perinnettä. Suosittelen aidoille ja innokkaille Star Wars -faneille. Kuvittelisin myös, että vähän lukeva lapsikin saattaisi innostua, mikäli Star Wars kiinnostaa.

Annoin Goodreadsissa kolme tähteä.