20231121_090720%281%29.jpg

Stephen Kingin jälkeen oli virkistävää lukea lastenkirja ja vieläpä aika uutukainen sellainen. Marcus Rashfordin ja Alex Falase-Koyan kirjoittama sekä Marta Kissin kuvittama Aamupalaporukan tutkimukset 1: Peto aidan takana, joka aloittaa Aamupalaporukan tutkimukset -lastenkirjasarjan. Kirja kiinnitti huomioni värikkäällä kannellaan ja hauskalla nimellään. Paloin halusta tietää, mikä se sellainen Aamupalaporukka oikein on. On muuten tosi harmi, että näin värikäs kansi kätkee sisälleen ihanan kuvituksen, joka on mustavalkoinen. Syy on varmasti halvemmissa kustannuksissa, mutta olisi mahtavaa, jos myös kirjan kuvituksessa olisi noin kirkkaat värit kuin kannessa!


Aamupalaporukan tutkimukset 1: Peto aidan takana /
The Breakfast Club Adventures: The Beast Beyond the Fence

Hertta Kustannus

suom. 2023

245 sivua

suomentanut Mika Kivimäki


Kun 12-vuotias Marcus potkaisee lempijalkapallonsa koulun aidan yli, hän tietää, ettei näe sitä enää koskaan. Mitään aidan toiselle puolelle päätynyttä ei ole ikinä saatu takaisin. Mutta ilman sitä palloa Marcus ei voi pelata, ja se on katastrofi.

Yllättäen koulun ruokalasa Marcus saa kutsun: häntä pyydetään liittymään Aamupalaetsiviin (APE). Porukkaan kuuluvat jo Stacey, Lise ja Asim. Kaikkien neljän vahvuuksia tarvitaan, kun salaperäiset johtolangat tempaavat heidät selvittämään, mikä aidan takana oikeasti vaanii...

Jalkapalloilija Marcus Rashfordin kirjasarjan ensimmäinen osa on jännittävä yhdistelmä mysteeriä ja kouluarkea, jalkapalloa ja seikkailuun heittäytymistä kavereiden kanssa. (takakansiteksti)


Spoilerivaroitus! Ajatuksiani kirjan tapahtumista


Rutherfordin seitsemättä luokkaa käyvä 12-vuotias Marcus on menettänyt jalkapallonsa potkaistuaan sen vahingossa koulun aidan yli naapuritontille. Pelaamista rakastava Marcus on huolissaan, sillä hän sai pallon Yhdysvalloissa opiskelevalta serkultaan Lolalta, joka pyysi häntä pitämään siitä hyvää huolta. Ilman palloa ja Lolaa Marcus on hukassa, sillä hänen "kosketuksensa" on kadonnut. Hän uskoo löytävänsä sen taas kun serkku palaa. Eräänä aamuna koulun aamupalalle osallistuva Marcus löytää taskustaan lapun, jossa kysytään, haluaako hän liittyä APEen eli Aamupalaetsiviin. Aamupalaetsivät, jotka tutkivat erilaisia tapauksia ja yrittävät saada nimeä koulussa, koostuvat kolmesta jäsenestä: Staceystä, uudesta oppilaasta, joka on ryhmän johtaja ja kiinnostunut kaikesta yliluonnollisesta; Lisestä, suositusta kaikkien kaverista, joka on teknologiaekspertti ja porukan koossapitävä liima; sekä Asimista, hiljaisesta ja taiteellisesta pojasta. Etsivät lupaavat, että mikäli Marcus liittyy heihin, he auttavat häntä löytämään kadonneen jalkapallonsa, joten Marcus hyväksyy kutsun vaikka se tarkoittaakin, ettei hän saa kertoa mitään kahdelle ystävälleen, Patrickille ja Oyinille. Jokainen Aamupalaporukan jäsen haluaa löytää jotakin. Marcus haluaa löytää pallonsa, Asim äitinsä kadonneen luonnosvihon, Stacey uusia ystäviä vanhojen tilalle.


"Koulun aamupala on parasta aikaa tutkimuksiin. Koulu ei ole vielä alkanut, joten paikalla olemme vain me, jotka olemme ilmoittaneet syövämme täällä emmekä kotona. Meillä on koko koulu omassa käytössämme!" Stacey sanoi leveästi hymyillen. Lise nyökkäsi vahvistukseksi.

"Joten –" Marcus katseli ympärilleen ja yritti keksiä jotakin sanottavaa, joka auttaisi häntä saamaan tolkkua tästä keskustelusta. "Mitä te edes tutkitte?"

"Siinä vasta upea kysymys. Mitä me tutkimme?" Stacey nyökkäsi Liselle, ja tällä kertaa Lise otti repustaan nivaskan printattuja valokuvia. "Niin, lyhyenä olemassaoloaikanamme olemme ehtineet ottaa tutkittavaksemme aika monta tapausta", Stacey selitti juhlallisesti. "Kadonneiden jumppavaatteiden tapauksen, enkunluokan alta kuuluvan kalinan tapauksen ja juhlasalissa näkyneen salaperäisen varjon tapauksen." (s. 22-23)


Stacey on innoissaan Marcuksen tapauksesta, sillä hän uskoo, että aidan takana oleva outo rakennus, jonka lähelle Marcuksen pallo hukkui, kätkee sisäänsä yliluonnollisia ja outoja salaisuuksia. Joukko menee luvatta tutkimaan rakennusta, joka paljastuu tyhjäksi supermarketiksi. Sieltä he löytävät oudon koiramaisen eläimen, suuren pedon. Rehtori huomaa porukan kulkevan aidanraosta ja uhkaa, että kieltää ryhmän toiminnan mikäli Aamupalaetsivät vielä yrittävät ratkoa arvoituksia. Yksi mukavista opettajista kuitenkin pitää toimintaa mielekkäänä ja antaa APElle avaimen tyhjillään olevaan vartijan mökkiin, josta he tekevät itselleen tutkikohdan. Joukko onnistuu kiinnittämään petoon jäljittimen ja pääsemään sen avulla roskikselle, josta Marcuksen pallo ja Asimin luonnosvihko löytyvät. Kun Marcus saa pallonsa takaisin, hän jättää porukan ja palaa serkkunsa luokse. Lola-serkku kuitenkin paljastaa, että halusi vain kannustaa Marcusta pelaamaan ilman häntä. Marcus tajuaa, että jätti liian hätiköidysti uudet ystävänsä, joiden kanssa viihtyi erinomaisesti, ja palaa Aamupalaporukkaan. Yhdessä he selvittävät pedon tapauksen. Peto paljastuukin tavalliseksi koiraksi, joka oli hylättynä ja likaisena joutunut kokemaan kovia. Lopussa koulussa satelee tapauksia APElle, kun kaikki haluavat heidän selvittävän mysteerinsä.

Pidin päähenkilöjoukon moninaisuudesta: Marcus on tummaihoinen, Stacey aasialainen, Asim intialainen, Lise valkoihoinen. En myöskään voinut olla ihailematta konseptia, jossa koulu tarjoaa herkullista ja laadukasta aamupalaa oppilailleen ja ruokalassa saa samalla hengata vaikka lautapelejä pelaten. Kuulostaa unelmalta! Mitä tulee itse tarinaan, siinä on kyllä mysteeriä, kouluarkea ja jalkapalloa, kuten takakansiteksti lupaileekin. Poikalukijoihin urheilu- ja jalkapalloteema varmasti vetoaa, joten tätä voisi hyvin suositella luettavaksi pojille. Itse mysteeri ei ole näin aikuisen näkökulmasta kovin jännittävä. Tyhjillään oleva supermarketti on toki karmiva paikka, mutta arvasin jo alussa, että pedon täytyy olla oikeasti koira tai vastaava. Lasten mielikuvituksessa kaikki on vain suurempaa ja pelottavampaa. Se, että APE saa käyttöönsä tyhjillään olevan vartijan mökin, tuntui asialta, jota tuskin tapahtuisi oikeassa elämässä. Onneksi kirjallisuudessa kaikki on mahdollista. Voisin kyllä hyvin lukea seuraavankin osan tästä sarjasta nähdäkseni, millaisen tapauksen APE seuraavaksi ratkaisee.


Lopuksi: suosittelenko?


Aamupalaporukan tutkimukset 1: Peto aidan takana aloittaa lapsille suunnatun kirjasarjan. Siinä on lapsille tuttuja ja tärkeitä teemoja, kuten ystävyyden ja yhteistyön voima, ja varsinkin poikalukijoihin vetoavana aiheena jalkapallo. Suosittelen 2.-luokkalaisista ylöspäin.

Annoin Goodreadsissa kaksi tähteä.