20221202_113438.jpg


Joulukuu alkoi ja sain luettua loppuun Jenny Baylissin rakkausromaanin Jouludeitti x 12. Tänä vuonna halusin fiilistellä joulua myös kirjallisesti, joten lainasin kirjastosta muutaman jouluaiheisen romaanin, joista tämä on yksi. Minusta on ollut ihanaa, kun on ollut jo monta viikkoa lunta maassa täällä Etelä-Suomessa, sillä se on saanut mielen iloisemmaksi ja joulufiiliksen oikein kunnolla päälle. Tätäkin kirjaa oli kiva lukea, kun törmäsi kohtiin, joissa mainitaan lumisade tai lumen peittämä maa.


Jouludeitti x 12 / The Twelve Dates of Christmas

Otava

suom. 2021

459 sivua


Kolmekymppisen tekstiilisuunnittelija Katen elämä tuntuu asettuneen uomiinsa hänen muutettuaan takaisin lapsuusmaisemiinsa, pieneen Blexfordin kylään. Työt sujuvat, luonnonkauniista maisemista riittää inspiraatiota ja lapsuudenystävät ovat lähellä. Vain rakkaus puuttuu, mutta Kate on kyllästynyt etsimään. Ystävänsä painostuksesta hän kuitenkin tarttuu treffipalvelun jouluteemaiseen tarjoukseen: tiedossa on ohjelmalliset treffit kahdentoista eri miehen kanssa ennen joulua. Eipähän kukaan pääse sanomaan, ettei Kate yrittänyt! Lopulta koko kylä seuraa liiankin kiinnostuneena Katen edesottamuksia treffirintamalla. Kommelluksista huolimatta deittipalvelu vaikuttaa kuitenkin osaavan asiansa, sillä näköpiriiin ilmestyy kuin ilmestyykin useampi kiinnostava mies... Kuka on se oikea? (takakansiteksti)


Spoilerivaroitus! Ajatuksiani kirjan tapahtumista


34-vuotias Kate on maailmaa kierrettyään ja suurkaupungissa asuttuaan asettunut takaisin pieneen Blexfordin kylään Kentin kreivikunnassa lapsuudenystäviensä ja perheensä keskelle. Hän on kokenut niin monta pettymystä rakkausrintamalla, että on jo luovuttanut ja laiskistunut. Oma seura riittää. Katen hyvä ystävä Laura kuitenkin järjestää hänet mukaan erikoiseen tapahtumaan: jouludeitteihin. Ennen joulua Kate tapaa deittipalvelun kautta 12 miestä erilaisten treffien merkeissä. Kate kokee niin katastrofaalisen huonoja kuin siirappisen ihaniakin treffikokemuksia, mutta lopulta tosirakkaus löytyy yllättävän läheltä.


Jouludeitti x 12 oli pakettitarjous: kahdettoista treffit kahdessatoista eri paikassa 1.–23. päivänä joulukuuta. Halpa tarjous se tosin ei ollut missään tapauksessa: paketti oli paljon kalliimpi kuin vaikkapa kylpyläviikonloppu, jollaisesta Kate arveli melko varmasti nauttivansa huomattavasti enemmän. Jouludeittejä mainostettiin luksustapahtumana, johon oli rajatusti paikkoja. Osallistujille tarjottiin kaksitoista erilaista "deittikokemusta", joista jotkut – se Katen oli vastahakoisesti myönnettävä –vaikuttivat kieltämättä aika hauskoilta. (s. 10)


Pidin tästä kirjasta jopa enemmän kuin odotin! Se, että rakkausromaanin päähenkilö tapaa 12 eri miestä treffien merkeissä, on kaikkea muuta kuin kulunut idea. Virkistävää vaihtelua yhden tai kahden miehen tapailuun, jos minulta kysytään. Mietin jopa, miten kirjailija on mahtanut keksiä niin monta erilaista mieshenkilöhahmoa. Olihan tässä toki myös rakkausromaanimaisia kliseitä, mutta omaperäinen idea ja jouluinen tunnelma saivat minut pauloihinsa melko pian lukemisen aloitettuani.

Kate todellakin tapaa hyvin erilaisia miehiä deiteillä. Hän tapaa muiden muassa eksäänsä takertuneen miehen, homomiehen, kontrollifriikin miehen sekä naimisissa olevan miehen. Treffeillä Kate pääsee esimerkiksi osallistumaan pakohuonepeliin, rakentamaan piparkakkutaloa, tanssimaan salsaa ja maistelemaan viinejä. Ehdoton suosikkini oli kirjan loppupuolen piparkakkutalonrakennuskilpailu-deitti, joka on arkkitehti ja siksi aivan järkyttävä kontrollifriikki. Erilaisista treffeistä ja Katen kommelluksista oli todella hauskaa lukea, enkä kertaakaan pitkästynyt. Pakka pysyy hyvin kasassa olematta epäuskottava.

Minuun vetosi erityisen paljon jouluisen tunnelman lisäksi lämmin ja ihana miljöö. Blexfordin pikkukylässä kaikki tuntevat toisensa ja pitävät huolta toisistaan. Juoruilu on pienen yhteisön ikävä puoli, mutta lopulta ihmiset tahtovat toisilleen pelkkää hyvää. Kate asuu lapsuudenkodissaan, vanhassa puutalossa, joka kuvaillaan tosi kodikkaaksi paikaksi. Vaikka kirjassa onkin jonkin verran toisteisuutta kohdissa, joissa Kate viettää päiviä yksin kotona kuoseja suunnitellen ja leipoen, näitäkin kohtauksia oli mukava lukea. Niistä tuli jouluinen ja lämmin olo, kuin olisi juonut kuumaa kaakaota. Ei siitä pääse mihinkään, että suuri puutalo keskellä uneliasta kylää ja lähestyvä joulu ovat pettämätön yhdistelmä.


Luonnosten kuivuttua Kate leikkaisi ne irti ja sommittelisi niitä erivärisille taustoille, kunnes löytäisi mieleisensä yhdistelmän. Joskus se kävi nopeasti, jolloin jo ensimmäinen sommitelma synnytti hänessä sen tietyn sisäisen väristyksen, jonka hän tiesi merkitsevän onnistumista. – –

Ehkä se johtuikin juuri siitä, hän tuumi siirtäessään tammenlehden osittain hevoskastanjan lehden päälle. Ehkä hänen miessuhteensa eivät olleet kestäneet siksi, että kukaan ei ollut vielä aiheuttanut hänelle sitä tiettyä väristystä. Ehkä hän yhä odotti miestä, joka saisi hänen sisällään aikaan samanlaisen väristyksen kuin onnistunut kuosi. (s. 123)


Loppuratkaisu ei ollut yllättävä. Arvasin jo ihan kirjan alussa, kenen kanssa Kate päätyy yhteen, sillä se oli niin ilmiselvää. Ensin nyrpistelin nenääni miettiessäni, miksei Katen valitsema mies voinut olla yllättävämpi valinta kuin lapsuudenystävä Matt, jota hän on salaa rakastanut jo vuosia. Loppua kohden tulin kuitenkin siihen tulokseen, että ei ole muuta vaihtoehtoa. Kate ja Matt ovat suloisia yhdessä. Jos kirjaan tulisi jatkoa, lukisin sen mielelläni, Bayliss kun kirjoittaa pieni pilke silmäkulmassa.


Lopuksi: suosittelenko?


Jouludeitti x 12 on idealtaan raikas ja ilahduttava joulunaikaan sijoittuva rakkausromaani. Se yllätti minut todella positiivisesti. Suosittelen lämpimästi jouluttajille, joulun odottajille, joulua ja rakkautta fiilisteleville sekä sellaisille, jotka kaipaavat rakkausromaania, jossa mieshahmoja on enemmän kuin yksi!

Annoin Goodreadsissa neljä tähteä.