20230604_140143.jpg


Zootropolis - eläinten kaupunki -lastenelokuva seitsemän vuoden takaa on minulle ja avopuolisolleni tärkeä, sillä kävimme katsomassa sen elokuvateatterissa toisilla treffeillämme. Siksi sillä on erityinen paikka sydämessäni. Katsoin elokuvan uudelleen viikko sitten ja innostuin lainaamaan kirjastosta muutaman kirjan: Victoria Saxonin kirjoittamat Zootropolis - eläinten kaupunki sekä Zootropolis - The Essential Guide. Ensimmäinen on lasten kuvakirja ja osa Walt Disneyn Satuklassikot -sarjaa. Jälkimmäistä ei löytynyt suomeksi, ainoastaan englanniksi. Hauskasti kirjoittaja on sama, mistä en ollut tietoinen ennen kuin nyt, kun aloin tutkia kirjojen tietoja tarkemmin.

 

Zootropolis - eläinten kaupunki / Zootropolis

Sanoma

suom. 2016

72 sivua

 

Zootropoliksen vilkkaassa suurkaupungissa eri ympäristöistä saapuneet eläimet asustavat rinta rinnan. Kun pupujussi Judy valitaan ensimmäisenä pikkunisäkkäänä kaupungin poliisivoimiin, hän haluaa heti todistaa kykynsä vanhoille konkareille – vaikka se tarkoittaisikin yhteistyötä viekkaan ketun kanssa! (takakansiteksti)

 

Zootropolis - The Essential Guide

Dorling Kindersley

2016

63 sivua

 

Hop over to the mighty mammal city of Zootropolis! Get to know bunny cop Judy Hopps, and discover all the con artist secrets of her new fox sidekick, Nick Wilde! Follow cool clues, find out facts about the animal suspects and explore the amazing locations of Disney's Zootropolis. (takakansiteksti)

 

Spoilerivaroitus! Ajatuksiani kirjojen tapahtumista

 

Zootropolis - eläinten kaupunki -lastenkirja kertoo samannimisestä elokuvasta tutun tarinan pienessä Kaninkolon maalaiskylässä asuvasta Judy Hopps -nimisestä pupusta, joka haaveilee poliisin urasta. Haave toteutuu, kun Judy valmistuu poliisikoulun priimuksena Zootropoliksen suurkaupungin poliisivoimista ZPD:sta (The Zootropolis Police Department). Isommat eläimet epäilevät Judyn kykyjä ja rohkeutta poliisina, minkä vuoksi hänellä on tarve todistaa, että pystyy samaan kuin muutkin. Judy alkaa selvittää salaperäisiä katoamistapauksia ja pääsee pahisten jäljille viekkaan hämärähommia tehtailevan ketun Nick Wilden avulla. Kaksikko seikkailee pitkin Zootropolista jäljittäessään kadonneen saukon jälkiä hyiseen Tundrakylään, tihkuiseen Sademetsäkortteliin ja lopulta hylättyyn sairaalaan. Matkalla Judy oppii rohkeutta ja ymmärrystä siitä, että petoeläimet ovat paljon enemmän kuin pelottava ulkokuori ja että pienetkin eläimet pystyvät suuriin tekoihin. Judysta tulee sankari, ja Nick, joka on ollut hänen apunaan, ryhtyy hänen poliisiparikseen.

Kirjan tarinaa on hieman lyhennetty ja mutkia oiottu. Pelottavimmat kohdat, kuten jaguaarin ja Nickin villiintymiset, on kerrottu lyhyesti ja ilman kuvia. Sen vuoksi kirja tuntuu elokuvaa lapsiystävällisemmältä ja ei niin pelottavalta. Oikomisesta huolimatta juonen kannalta oleellinen aines tulee kerrottua selkeästi ja lapselle kiinnostavasti. Käännös on laadukas, ja kuvitus... oi! Kuvitus on niin kaunis ja silmää hivelevä, että tutkin kuvia vielä pitkään sen jälkeen kun olin lukenut aukeamien tekstikatkelmat. Elokuva on 3D-animoitu, kuten oikeastaan kaikki Disneyn lastenleffat nykyään, mutta jotenkin tykkäsin vielä enemmän tästä kirjasta, jossa 3D-hahmot on kuvattu 2D:nä. 2000-luvun alun lapsena ja 2D-animaatioiden parissa kasvaneena luulen, että siksi kirja viehätti vielä elokuvaakin enemmän.

 

Zootropolis oli vilkas suurkaupunki, jossa eli kaikenkokoisia ja -näköisiä eläimiä eri puolilta maailmaa. Jokaiselle asukkaalle löytyi sopiva koti, viihtyipä se sitten kuumassa tai kylmässä ilmastossa. Ja mikä parasta, Zootropoliksessa kaikki elivät rinta rinnan sulassa sovussa.

 

Zootropolis - The Essential Guide on opas samannimisen elokuvan maailmaan. Sitä ei tosiaan ikävä kyllä ole suomennettu. Opas sisältää tietoja elokuvan tärkeimmistä hahmoista, paikoista ja tapahtumista, totta vai tarua -kysymyksiä, testejä, Judyn blogipostauksen, Nickin tipit onnistuneeseen keikkaan, kiinnostavaa nippelitietoa, ja paljon muuta. Sain esimerkiksi tietää, että poliisipäällikkö Bogon Top 3 ärsyttävimmät asiat -listan kolmossijalla ovat donitsinmurut tapauskansiolla, sekä sen, että Judy on ZPD:n pienin poliisi, minkä vuoksi hänellä on kustomoitu univormu ja muita poliiseja kevyempi rintapanssari. Kiinnostavaa oli myös lista siitä, mitä Judy aikoo ottaa mukaan Zootropolikseen, sekä tietoisku, jonka mukaan Zootropoliksen keskustassa on vilkas yöelämä ja musiikki raikuu siellä myöhään yöhön. Zootropoliksen keskustaa kuvataan myös hauskasti "kynsien, turkkien ja sorkkien sulatusuuniksi" (vapaa suomennokseni).

Opas on hyvin informatiivinen ja visuaalinen. Jotkut kuvista on tosin otettu suoraan elokuvasta kuvankaappauksina, joten niiden laatu ei kirjan sivuilla ole paras mahdollinen. Luettuani piirrosversion tarinasta olisin suonut, että tähänkin kirjaan olisi mieluummin piirretty henkilöitä ja tapahtumia kuin otettu 3D-animaatiosta kuvankaappauksia. Osa tiedoista tuntui tarinan ja sen juonen kertaamiselta, osa oli täysin uutta ja hauskaa.

 

Lopuksi: suosittelenko?

 

Jos Zootropolis - eläinten kaupunki -elokuva on jo katsottu, ja vaikkei olisikaan, suosittelen lukemaan samannimisen kuvakirjan. Kaunis, huolellinen kuvitus isokokoisessa kirjassa ja selkeä suomennos takaavat, että tarina vie mennessään. Uskaltaisin myös väittää, ettei lapsi ehdi tylsistyä, sillä joissain kohdissa mutkat on vedetty suoremmiksi verrattaessa elokuvaan. Jos elokuva on jo katsottu ja kirja luettu ja kaipaa lisää tietoa Zootropoliksen ihanasta maailmasta, tarjoaa Zootropolis - The Essential Guide helpotusta tiedonnälkään. Se sisältää rutkasti nippelitietoa ja jopa muutaman hauskan testin.

Annoin Goodreadsissa Zootropolis - eläinten kaupunki -kirjalle neljä tähteä. Zootropolis - The Essential Guide saa kaksi tähteä.