20231001_114543.jpg
 

Tartuinpa taas kirjaan, johon en olisi tarttunut ilman muiden suosituksia. Kaksi entistä työkaveriani oli lukenut Douglas Stuartin kirjan Nuori Mungo. Kumpikin kertoi sen olleen raskasta luettavaa ja sisältäneen kohtia, jotka olisi hyvin voinut jättää lukematta. Koska olen vain ihminen, mielenkiintoni heräsi. Halusin myös päästä puhumaan kirjasta heille, sillä kirjallisuuskeskustelut alan ihmisten kanssa ovat aina herkullisia. Vuoden 2023 Helmet-lukuhaasteessa Nuori Mungo täyttää kohdan 18. Kirja on julkaistu alun perin kiinan, hindin, englannin, espanjan tai arabian kielellä (Maailman viisi puhutuinta kieltä). Ajattelin ensin lukea siihen jotain alun perin kiinan- tai espanjankielistä, mutta menen nyt sittenkin siitä mistä aita on matalin, koska eletään jo lokakuuta ja haastekohtia on enää niin vähän suorittamatta. Paha mieli, paras mieli -lukuhaasteessa (15.9.2023 - 15.3.2024) sijoitan sen kohtaan "sateenkaari-ihmisten syrjintä". Luonto sivuilla -lukuhaasteessa (1.10.2023 - 30.5.2024) se tulee kohtaan "vesi".

 

Nuori Mungo / Young Mungo

WSOY

suom. 2023

420 sivua

suomentanut Laura Jänisniemi

 

1990-luvun glasgowlaisessa lähiössä tärkeintä on olla kova, miehekäs ja valmis tappeluun – eikä Mungo Hamilton ole näistä mitään. Hänen isänsä on kuollut, äitinsä juo, veljensä johtaa jengiä ja siskonsa yrittää tilanteessa parhaansa. Kun protestanttinen Mungo kohtaa katolisen Jamesin, kaikki mullistuu. Poikien ystävyys syvenee rakkaudeksi, joka heidän pitää monesta syystä salata. Heidän ainoa turvapaikkansa on Jamesin rakentama kyyhkyslakka. Ja yhteinen toive toisenlaisesta tulevaisuudesta. (takakansiteksti)

 

Spoilerivaroitus! Ajatuksiani kirjan tapahtumista

 

Pyhimyksen mukaan nimetty 15-vuotias Mungo Hamilton asuu Glasgow'ssa, rapistuneessa vuokratalossa köyhässä lähiössä. Eletään 1990-lukua. Vain silta erottaa kaupungin kaksi pahamaineisinta lähiötä, joista toisessa asuvat protestantit, toisessa katolilaiset. Nämä uskontokunnat ovat keskenään sotajalalla, mikä äityy toisinaan väkivaltaisiksi yhteenotoiksi nuorisojengien kesken. Mungon isoveli Hamish, lempinimeltään Ha-Ha, johtaa protestanttipoikien jengiä ja on luonut Hamiltonin perheelle nimen ja maineen, jota ihmiset kavahtavat. Hamish asuu jo omillaan raskaaksi saattamansa teinitytön ja tämän äidin sekä pienen lapsensa kanssa. Hän diilaa huumeita ja tappelee kaduilla. Mungon isosisko Jodie asuu vielä kotona. Jodiella on suhde historianopettajaansa, joka on luvannut viedä hänet vielä jonakin päivänä pois ja auttaa yliopistoon. Kun suhde kariutuu, Jodie huomaa olevansa raskaana. Hän onnistuu kuitenkin tekemään abortin naapurin naisen avustuksella. Mungon äiti, jota lapset kutsuvat Mou-Mouksi, on alkoholisti ja jättänyt lapsensa täysin heittelle. Mou-Mou tapailee milloin mitäkin miehiä, joiden luona viihtyy paremmin kuin kotona lastensa kanssa. Silloin kun hän on kotona, hän vain juo. Mungon isä on kuollut.

Mitä tulee Mungoon, hän on ongelmallinen nuori mies, mieleltään vielä aivan lapsi. Hän kärsii tic-oireena naaman nykimisestä ja tarkertuu siskoonsa ja äitiinsä pakonomaisesti, vaikka kumpikin pitää häntä vain taakkana. Kuten Jodie, Mungokin haaveilee elämästä Glasgow'n ulkopuolella. Hän haluaisi epätoivoisesti pois, muttei osaa edes pitää kunnolla huolta itsestään. Puuttuvan isähahmon ja huonon äidin vuoksi Mungo käyttäytyy pienen lapsen tavoin ja on henkisesti taantunut.

 

Mungon kyky rakastaa ärsytti Jodieta. Mungon rakkaus ei ollut epäitsekkyyttä; hän ei vain mahtanut sille mitään. Mou-Mou tarvitsi niin vähän, ja Mungo rakasti niin paljon, että se tuntui hirveältä haaskaukselta. Se oli satoa, jota kukaan ei ollut kylvänyt, ja se kukoisti köynnöksessä, jota kukaan ei ollut hoitanut. Sen olisi pitänyt kuihtua jo vuosia sitten, niin kuin Jodien oli, niin kuin Hamishin oli. Mungolla oli kuitenkin valtavasti rakkautta annettavanaan, ja se lojui hänen ympärillään kuin kasa kypsiä hedelmiä, joita kukaan ei vaivautunut keräämään talteen. (s. 305)

 

Mungo on tosi säälittävä henkilöhahmo. Hänen lapsellisuutensa ärsyttää, mutta samalla hänet tahtoisi vain repäistä pois huonosta kasvuympäristöstä johonkin parempaan paikkaan. Ei mikään ihme, että hänestä on tullut sellainen kuin on, kun ottaa huomioon ympäristötekijät. Glasgow on aivan omanlaisensa maailma. Mungon yhteiskuntaopin opettaja puhuu Glasgow'n murretta teeskennellen, koska virheetön yleiskieli kuulemma paljastaisi hänen etuoikeutetun asemansa ja herättäisi pilkkaa. Lähiöissä asuu paljon teinivanhempia ja väkivalta rehottaa. Seksuaalivähemmistöjen edustajia ei suvaita lainkaan: "Ei ollut mitään häpeällisempää kuin hinttiys; voimattomuus, naismainen pehmeys." (s. 56) Skotlannissa en ole koskaan käynyt, joten minulla ei ole käsitystä siitä, millainen oikean elämän Glasgow on nykyään tai millainen se on ollut. Stuart on kuitenkin kirjailijaesittelynsä mukaan kasvanut itse Glasgow'ssa, joten uskon hänen pohjanneen kirjan tapahtumat vahvasti omiin kokemuksiinsa ja kuvaavan Glasgow'ta raa'an realistisesti. Ajatus saa minut surulliseksi, varsinkin miettiessäni Mungon siskoa Jodieta, joka tahtoo yliopistoon. Hän pääseekin sinne, kun hänet hyväksytään kirjan lopussa opiskelemaan, mutta kirjan aikana hänen opettajansa sanovat hänelle, että koska hän on Hamilton, hänellä ei ole mitään mahdollisuuksia kouluttautua hyvin. Vihaan tällaista "kohtalosi on ennalta määrätty, koska asut paikassa X / koska tulet kotioloista X" -ajattelutapaa. Jos olisin itse kasvanut yhtä kamalassa paikassa, tahtoisin todellakin ponnistaa sieltä parempaan tulevaisuuteen ja lähteä pois. Opettajien ja vanhempien pitäisi kannustaa siihen, ei pidätellä lapsia ja nuoria.

Kantavana teemana romaanissa ovat kasvaminen ja ympäristön asettamat vaatimukset. Kaikki Mungon läheiset tahtovat tehdä hänestä miehen. Veli Hamish haukkuu Mungoa pelkuriksi ja hinttariksi, kun Mungo osoittaa inhimillisyyttä ja auttaa toista poikaa sen sijaan että pelastaisi vain oman nahkansa. Mungon sisko Jodie, joka on Mungolle äidinkorvike, tahtoo hänen niin ikään aikuistuvan ja miehistyvän, jotta voisi elää omaa elämäänsä. Mutta Mungon äiti on kenties kaikkein pahin. Hän bongaa AA-kerhon tapaamisessa kaksi ventovierasta miestä, joiden kanssa lähettää Mungon metsäretkelle, jotta nuo vieraat "tekisivät Mungosta miehen". Miehet paljastuvat seksuaalirikollisiksi ja käyttävät Mungoa säälimättä seksuaalisesti hyväksi keskellä metsää. Tämä rinnakkainen juonikulku, jossa Mungo retkeilee miesten kanssa, tuntui minusta omituiselta ja vielä kamalammalta siinä vaiheessa, kun miesten todellinen luonne paljastui. Epätoivon vimmassa Mungo päätyy murhaamaan molemmat miehet ja pakenee sitten metsästä.

 

"Mun isä tietää. Se tietää mikä mä oon." James otti aimo kulauksen viskipullosta. "Se on siitä lähtien suhtautunu muhun ihan oudosti."

James oli Mungoa isompi, päätä pidempi ja kokonaisen vuoden vanhempi. James oli pimeällä tiellä. Mungo tiesi ettei hänen pitäisi mennä perässä. Jos hän ei astuisi sille tielle, hän voisi vielä kääntyä pois. James katsoi häntä ja painoi sormensa hänen nykivälle poskelleen aivan kuin olisi pystynyt lukemaan hänen ajatuksensa ja sanoi: "Mungo, älä oo tämmönen kun mä. Vielä ei oo liian myöhästä."

Mutta oli jo liian myöhäistä. Oli aina ollut. (s. 254)

 

Työkaverini puhui siitä, että vaikka teos on luokiteltu rakkausromaaniksi, ei se ole tippaakaan romanttinen. Huomasin saman asian sen luettuani. Nuoresta Mungosta on romantiikka kaukana. Mungo tapaa katolilaisen Jamesin, vuotta vanhemman pojan, joka pitää kyyhkyslakkaa kaupungin ulkopuolella ja haaveilee niin ikään lähtemisestä. He ystävystyvät, ihastuvat ja aloittavat nuoren, kömpelön teinisuhteen. Suhde kuitenkin kariutuu nopeasti surkeissa olosuhteissa. Jamesin isä on saanut vihiä poikansa homoseksuaalisuudesta ja suorastaan pakottaa hänet näyttämään, että aikoo etsiä itselleen tyttöystävän ja pistää tämän paksuksi. James joutuu esittämään roolia kaupungilla ja suutelemaan tyttöjä puistossa isänsä mieliksi. Mungon tilanne ei ole yhtään parempi, kun koko perhe hengittää niskaan, erityisesti isoveli Hamish, joka "vihaa hinttareita". James ja Mungo aikovat karata yhdessä, mutta kaikki menee pieleen, kuten arvata saattaa. Hamish pääsee heidän jäljilleen ja hakkaa Jamesin sairaalakuntoon.

Romaani päättyy siihen, että James on hakattu ja Mungo-parka traumatisoitunut metsäretkellä, jossa hänet on useasti raiskattu, mikä on ajanut hänet tappamaan kaksi ihmistä. Poliisit tulevat aivan viimeisillä sivuilla, ja Hamish yrittää ottaa Mungon tekoset kontolleen. Samaan aikaan James katselee tien toiselta puolelta ja kutsuu Mungoa luokseen. Sitten kirja päättyy. Olisin toivonut selkeämpää lopetusta, mutta haluan uskoa, että Mungo pääsee lopulta pois ja elää Jamesin kanssa onnellisena elämänsä loppuun asti kaukana Glasgow'sta.

 

Lopuksi: suosittelenko?

 

Nuori Mungo on raaka ja järkyttävä kirja 1990-luvun Glasgow'sta ja sen kasvateista. Se on kirja, jossa seksuaalivähemmistöjä syrjitään ja jossa ympäristön paineet puristavat yksilöä otteessaan niin kauan, että tuo tajuaa, ettei yksinkertaisesti pysty lähtemään, vaan on tuomittu jäämään ja elämään surkeaa elämää. En suosittele herkille lukijoille, vaan sellaisille, jotka kaipaavat pureksittavaa. En lukisi tätä toista kertaa.

Annoin Goodreadsissa kaksi tähteä, koska tätä oli vaikea arvioida tähdillä.