Anya%27s%20Ghost.jpg

Esiteininä minulla oli kunnon sarjakuvavaihe. Witch- ja Winx-sarjakuvat sekä Akkarit olivat kova juttu, ja ahmin niitä päivittäin. Luin myös romaaneja, mutta sarjakuvat veivät vielä silloin voiton. Vietin tuntikausia tutkien tarkkaan jokaista sivua ja niiden kauniita piirroskuvia, ja samaistuin teini-ikäisiin Witch- ja Winx-tyttöihin sekä Aku Ankan kommelluksiin. Ikävuosien karttuessa sarjakuvat jäivät. Silloin tällöin tuli kausia, että tartuin vanhoihin sarjakuvalehtiin, mutta romaanien lukeminen tuli tilalle ja on pysynyt suosikkina tähän päivään asti.

Vahvat naiset -lukuhaasteessa (1.1.-31.5.2021) on ruutu Tytöille suunnattu sarjakuva. Sen innoittamana etsiskelin jotakin kivaa sarjakuvakirjaa luettavaksi, ja löysin vinkin venäläissyntyisen Vera Brosgolin sarjakuvasta Anya's Ghost. Huhtikuu vaihtui juuri toukokuuksi, ja lukuhaastetta on vielä kuukauden päivät. Ehdin siis vielä hyvin lukea lisää naiskirjallisuutta! :) #vahvatnaisetlukuhaaste

 

vahvat%20naiset%20lukuhaaste%20bingo.jpg

 

Aloitan tämän myötä myös Rakkauden paloa ja punehtuneita poskia -lukuhaasteen (1.5.-31.8.2021), joka pyörii Instagramissa ja jonka ovat järjestäneet @luettua, @marttendaalireads, @kauheestikirjoja, @irisbookish, @kirjojentytar sekä @supersanni_. Kyseisessä haasteessa tämä sarjakuvakirja sijoittuu sopivasti kohtaan sarjakuva. #rakkaudenpaloalukuhaaste
 

Rakkauden%20paloa.jpg

 

Anya's Ghost

First Second

2011

221 sivua

 

Of all the things Anya expected to find at the bottom of an old well, a new friend was not one of them. Especially not a new friend who's been dead for a century.

Falling down a well is bad enough, but Anya's normal life might actually be worse. She's embarrassed by her family, self-conscious about her body, and she's pretty much given up on fitting in at school. A new friend even a ghost is just what she needs. Or so she thinks.

But Anay's new B.F.F. isn't kidding about the "forever" part... (lieve)

 

Spoilerivaroitus! Ajatuksiani kirjan tapahtumista

 

Anya on venäjältä kotoisin oleva lukiolaistyttö, jolla on sopeutumisongelmia. Häntä on kiusattu painonsa ja aksenttinsa vuoksi, ja kallis koulu, johon äiti on hänet passittanut, ei tunnu omalta. Hän häpeää venäläisiä juuriaan, hössöttävää äitiään ja ärsyttävää pikkuveljeään. Eräänä päivänä Anya putoaa vanhan kaivon pohjalle ja löytää sieltä haamun tytön, joka on kuollut kaivoon ennen ensimmäistä maailmansotaa. Haamusta, Emilysta, tulee Anyan ystävä, joka auttaa koulussa ja koulun suosituimman pojan tavoittelussa. Emily ei kuitenkaan ole sitä mitä väittää olevansa.

En tykkää lukea kirjoja englanniksi. Suomen kieli on niin kaunis ja asiat avautuvat minulle paljon paremmin, kun luen äidinkielelläni. Sarjakuvat ja lyhyet tekstikatkelmat kuitenkin menevät. Ja tietysti tietokonepelit. Anya's Ghostia ei ole suomennettu, joten tällä kertaa olikin pakko lukea englanniksi. Kestin sen, sillä tarina tempasi mukaansa.

Anya on vähän kapinoiva teini, joka häpeää itseään ja perhettään. Hän lintsaa koulusta, tupakoi kaverinsa kanssa vessassa ja ihailee koulun kuuminta ja suosituinta poikaa, joka tosin on jo varattu. Kuulostaa tyypilliseltä teinielokuvan tai -kirjan juonelta, mutta koska tarina oli sarjakuvamuodossa, se ei tuntunut läheskään niin puhkikulutetulta. Brosgolilla on yksinkertainen tyyli ja sarjakuva on värimaailmaltaan mustavalkoinen. Se on kuitenkin taitavasti tehty ja kerronnallisesti toimiva. Anya on samaistuttava ja kiinnostava päähenkilö, joka kehittyy tarinan edetessä. Pidin hänestä todella paljon, loppua kohden aina vain enemmän.

 

nimet%C3%B6n.jpg

 

Sarjakuvassa hienoa ovat sen kauhuelementit (mistä syystä osittain sen valitsinkin). Kaivon pohjalle kuollut Emily-tyttö on jo itsessään karmiva, mutta hänen menneisyytensä vasta pelottava onkin. Auttajasta ja ystävästä tulee pelottava vihollinen, ja kohdat, joissa Emily yrittää vahingoittaa Anyan perhettä, olivat minusta hurjia. Pidin myös sivuhenkilöistä, joita sarjakuvassa esitellään.

Jäin toivomaan jotakin jatkoa sarjakuvalle. Minua kiinnostaisi kuulla lisää Anyasta ja hänen tulevaisuudestaan. Voisin myös mieluusti lukea jonkun samantapaisen sarjakuvan toistekin. Yllätyin, miten kivaa oli lukea vaihtelun vuoksi sarjakuva. En enää malttanut jäädä tutkimaan jokaista kuvaruutua samalla hartaudella kuin nuorempana, mutta osasin kuitenkin ottaa aikani ja nautiskella siitä, miten tarina etenee välillä pelkillä kuvilla kerrottuna.

 

Lopuksi: suosittelenko?

 

Anya's Ghost on nuorille suunnattu sarjakuvaromaani kauhulla höystettynä. Tarina tempaa mukaansa ja päähenkilöstä ei voi olla pitämättä. Lisäksi sarjakuva on visuaalisesti miellyttävä kaikessa yksinkertaisuudessaan ja mustavalkoisuudessaan olematta kuitenkaan liian pelkistetty. Suosittelen sarjakuvaintoilijoille ja niillekin, jotka eivät ole lukeneet pitkiin aikoihin sarjakuvia mutta haluaisivat lukea jotakin pitkästä aikaa.