20231031_155317.jpg

Hyvää alkanutta joulukuuta! Lunta on omaan makuuni jo vähän liikaakin, varsinkin nyt kun aloitin talviautoilun. Pimeys, stressaava työmatka autoillen ja vapaa-ajan vähyys tuntuvat selvästi jaksamisessa. En ole ehtinyt lukea niin paljon kuin olisin halunnut. Siitä huolimatta sain päätökseen Whiteoutin, tuoreen nuortenkirjan, joka on tämän vuoden ensimmäinen joulukirja ja siten täydellinen joulutunnelman virittäjä. Kyseessä on nimestään huolimatta suomenkielinen romaani, joka on koottu kuuden eri kirjailijan kirjoittamista paloista, jotka yhdessä muodostavat talvisen tarinan. Nämä kirjailijat ovat Ashley Woodfolk, Dhonielle Clayton, Nic Stone, Nicola Yoon, Angie Thomas sekä Tiffany D Jackson. Kyseisistä kirjailijoista minulle tuttu on ainoastaan Tiffany D Jackson. Häneltä olen lukenut yhden kirjan. Luonto sivuilla -lukuhaasteessa (1.10.2023 - 30.5.2024) tämä täyttää ruudun "lumi". Kuvassa näkyvä kermamunkki oli muuten älyttömän hyvää!


Whiteout

Otava

suom. 2023

291 sivua

suomentanut Outi Järvinen


Juuri ennen joulua Atlantan kaupunki joutuu lumimyrskyn kouriin. Vaikka kaikki pysähtyy, Stevie aikoo toimia. Hänen on järjestettävä tyttöystävälleen Solalle elämää suurempi anteeksipyyntö. Siihen hän tarvitsee ystäviensä apua - joilla on omia myrskyyn ja rakkauteen liittyviä pulmia selvitettävänään. Kertomus taianomaisesta lumiyöstä muotoutuu kuuden pariskunnan rakkaustarinoista. Kukaan heistä ei osannut varautua tällaiseen myräkkään. Toisaalta kaiken muuttavia hetkiä ei voi koskaan täysin ennustaa. (osa takakansitekstistä)


Spoilerivaroitus! Ajatuksiani kirjan tapahtumista


Jouluun on vain neljä päivää, kun Atlantassa puhkeaa lumimyrsky ja hallitus julistaa hätätilan. Suomalaisen näkökulmasta kyseinen "lumimyrsky" ei tosin ole mitään, sillä lunta tulee vain kymmeniä senttejä ja koko kaupunki on ihan hukassa, ihmiset kolaroivat, tiet ovat tukossa ja lentoja perutaan. Mutta niin se vain on, että me suomalaiset olemme tottuneet extreme-talveen siinä missä jenkit eivät. Jos jotakin hyvää Suomessa tällä hetkellä vallitsevasta lumitilanteesta, niin se, että se kyllä sai eläytymään kirjaan paremmin. Tarina alkaa 16-vuotiaasta Steviestä, joka on kirjan tietynlainen päähenkilö. Stevie on tieteestä kiinnostunut entinen lapsinero, joka haaveilee biokemian opinnoista. Hän on juuri eronnut tyttöystävästään Solasta. Eron syynä oli paitsi tutkimustyö, jonka Stevie teki (hän pyrki osoittamaan, että teinirakkaus on pelkkää biokemiaa), myös epäonnistunut illallinen Solan perheen ja sukulaisten kanssa, johon Stevie tuli antirelaksantteja vetäneenä, väsyneenä ja sekaisin. Stevie suunnittelee suurta anteeksipyyntöä ja täydellistä romanttista elettä saadakseen Solan takaisin. Sola on antanut hänelle viimeisen mahdollisuuden anteeksiantoon ja takarajana on keskiyö. Stevien ystävät auttavat häntä suunnitelman toteuttamisessa, ja kirjassa seurataankin paitsi Stevietä, myös vuorotellen kutakin hänen ystävistään heidän yrittäessään päästä määränpäähän X toimittamaan tavara Y Stevielle.

Kirjailijoita on kuusi, mutta koska kirjassa ei ole selvästi merkitty, kuka on kirjoittanut minkäkin pätkän, en minäkään pysty sitä tässä kertomaan. Loppusanoissa annetaan vihjeitä siitä, kuka on kirjoittanut minkäkin osan, mutta vihjeet ovat tyyliin: "Tämän pätkän kirjoitti meistä kovin jouluttaja." En tiedä enkä jaksa etsiä tietoa kirjailijoista saadakseni selville, kuka heistä nyt on se kovin jouluttaja. Stevien ystävistä kertovissa pätkissä seikkailevat lyhyesti esiteltyinä Kazeem, Sudanista kotoisin oleva poika, joka on ihastunut parhaaseen ystäväänsä ja naapuriinsa Porshaan ja jää tuon kanssa jumiin ostarin pihalle, kun heidän autostaan loppuu bensa; Evan-Rose, sisäoppilaitoksessa opiskeleva tyttö, jolla on on-off-suhde ystävänsä Savannan kanssa ja joka jakaa tuon kanssa yhteisen eksän; Jordyn, Solan parhaan ystävän isosisko, joka opiskelee collegessa poissa kotoa ja on ihastunut ystäväänsä Omariin; musikaalinen Jimi, joka heittää keikkaa bändinsä kanssa ja joka tapaa pitkästä aikaa ensimmäisen ihastuksensa Téon, joka on nykyään kuuluisa räppäri Lil Kinsey; sekä Ava, Stevien serkku, joka työskentelee vapaaehtoisena akvaariossa eksänsä Masonin kanssa. Kuten arvata saattaa, lopussa Stevien jättiyllätys onnistuu ja hän saa Solan takaisin. Myös hänen ystävänsä saavat toisensa, kun eksät palaavat vähemmän yllättävästi takaisin yhteen.


OTSIKKO: ULTIMAATTISEN MOKAN KORJAAMINEN

TUTKIMUSKYSYMYS: Voiko idiootille antaa anteeksi ja voiko häntä rakastaa jälleen?

HYPOTEESI: Jos Stevie yhdistää oikeat elementit ja saa aikaan täydellisen romanttisen eleen, Solan sydän heltyy.

Luen puoliääneen yksityiskohtaisen suunnitelmani ja luettelon ihmisistä, joille olen jo lähettänyt viestin ja joilta olen pyytänyt palvelusta, ja tutkin vielä kerran yritystäni, jonka on pakko onnistua, jotta saan sen mitä haluan. Tämä on tärkein ja hankalin kaikista elämäni kemiallisista kokeista. Tämä on ainoa keino korjata asiat, jotka tämä versio minusta on tehnyt tässä maailmankaikkeuden versiossa. (s. 19-20)


Romaani tosiaankin tursuaa henkilöhahmoja. He ovat harmillisen yksipuolisia, sillä kaikissa tarinoissa ystävykset löytävät toisensa (joko ensimmäistä kertaa tai uudestaan) ja tajuavat, että suhteessa on jotain syvempää kuin pelkkää ystävyyttä. Ihan toimiva juonenkäänne jouluisessa viihdekirjassa, jos sen tekee kerran, mutta jos joka ikisessä minitarinassa on sama kaava, tulee siitä nopeasti toisteinen vaikutelma. Kaiken lisäksi oikein kenestäkään henkilöstä ei saa kunnolla otetta tai samaistumispintaa, koska jokainen heistä esitellään niin pintapuolisesti ja se seikka edellä, että he nyt ovat nuoria ja rakastuvat ystäväänsä. Ja siinä se. Vaadin jonkintasoista realismia kirjalta, joka ei edusta maagista realismia tai fantasiaa, enkä vain yksinkertaisesti kestä sitä, että tapahtumat ovat liian epärealistisia. Minulla raja meni siinä, että näin monta ystävysparia on seurustellut keskenään ja kaikki, siis joka ikinen, palaa yhteen vain, koska se pariskunta, jonka he auttavat saattamaan yhteen, inspiroi joulun alla taas rakastumaan. Voin kuvitella mitä tapahtuu, kun joulu on kirjan henkilöhahmojen kohdalla ohi. Taas erotaan.

Jos jotain hyvää tästä on sanottava, niin se on monimuotoisuuden ja LBGQT-ihmisten esilletuominen sekä nuoriin vetoava kerronta ja hahmot. Lähes kaikilla henkilöhahmoilla on ollut useita epäonnisia parisuhteita, mikä tuntuu nykyihmisillä (varsinkin nuorilla) olevan enemmän sääntö kuin poikkeus. He ovat myös eronneet nuorille ominaiseen tapaan jopa huvittavan heppoisista syistä, esimerkiksi siksi, että toinen lähtee opiskelemaan kauas tai siksi, että toinen ei tehnyt vaikutusta perheeseen illallisella. Myös kieli, erityisesti dialogi, vetoaa varmasti nuoriin lukijoihin. Voin kuvitella, että teini-ikäinen tai nuori aikuinen voisi tästä romaanista tykätäkin.


Lopuksi: suosittelenko?


Halusin pitää Whiteoutista. Halusin sen olevan ihana jouluinen lukukokemus. En tiedä, olenko väärää kohderyhmää vai mikä tässä mättäsi, mutta kirja oli aivan liian toisteinen minun makuuni. Olisin mieluummin lukenut romaanin, jossa kerrotaan yhden ainoan pariskunnan parisuhdekriisistä joulun alla kuin romaania, jossa kuusi eri pariskuntaa kriiseilee eksien, nyksien ja ystävien ristiaallokossa.

Annoin Goodreadsissa kaksi tähteä.