20241021_153931.jpg
 

Viime vuonna luin joulukuussa joulutunnelman virittäjäksi Ashley Woodfolkin, Dhonielle Claytonin, Nic Stonen, Nicola Yoonin, Angie Thomasin sekä Tiffany D Jacksonin novellikokoelman Whiteout. Ennen Whiteoutia sama kuusikko oli kirjoittanut vastaavanlaisen novellikokoelman nimeltä Blackout. Idea on sama: kuusi kirjailijaa, kuusi teineille sopivaa rakkaustarinaa POC-nuorista. Kumpikin kirjoista on englanninkielisestä nimestään huolimatta suomennettu. Blackout soveltuisi ehkä ajankohtansa vuoksi paremmin kesään, sillä siinä kuvataan helteistä New Yorkia, mutta pimeyden puolesta se sopii myös näin lokakuun lopun lukemistoksi.

Vuoden 2024 Helmet-lukuhaasteeseen tämä kirja sujahtaa kohtaan 15. Kirja, jolla on vähintään kolme tekijää.

 

Blackout

Otava

242 sivua

suom. 2022, Outi Järvinen

 

Äkillinen sähkökatko pimentää New Yorkin ja paljastaa salaisuudet sekä ovet uusiin mahdollisuuksiin. Kuusi nuorta saa elämänsä tilaisuuden rakkauteen ja itsensä löytämiseen.

Jokainen kokoelman novelli on ylistys nuoruuden ainutlaatuisille hetkille. Palkittujen yhdysvaltalaisten poc-kirjailijoiden tarinat kietoutuvat yhteen lumoavasti, hehkuen lempeyttä kuin lämmin kesäilta. (takakansiteksti)

 

Spoilerivaroitus! Ajatuksiani kirjan tapahtumista

 

Blackout alkaa helteisestä New Yorkista. Tammi on onnistunut saamaan unelmiensa harjoittelupaikan Apollon, New Yorkin tunnetuimman mustan teatterin, toimistoapulaisena. Maailmankuulun ohjaajan urasta haaveileva Tammi on juuri valmistunut ja eronnut ja lähdössä syksyllä opiskelemaan Clark Atlanta Universityyn. Hän on teatterilla toimittamassa sinne papereita, kun paikalle ilmaantuu Kareem, Tammin naapuri ja eksä, josta hän on eronnut vasta kuukausia aiemmin. Kömmähdyksen vuoksi kumpikin on saanut hyväksymiskirjeen, vaikka harjoittelupaikkoja on tarjolla vain yksi. Ennen kuin lukija tai kukaan muukaan saa selville, kuka harjoittelupaikan oikeasti tulee saamaan, New York pimenee täysin, kun sähköt katkeavat koko kaupungista samanaikaisesti. Tammi ja Kareem lähtevät hieman vastahakoisesti yhdessä jalan kotiin Brooklyniin, sillä metrot eivät kulje eikä heillä ole rahaa taksiin.

Tammin ja Kareemin tarina, nimeltään "Pitkä marssi", toimii kehyksenä, jonka sisälle mahtuu viisi muuta tarinaa. "Naamiot pois" kertoo JJ:sta, joka jää sähkökatkon iskiessä jumiin metroon entisen luokkakaverinsa Tremainen kanssa. Bileisiin matkalla oleva JJ on kaapissa oleva biseksuaali koripalloilija ja tavannut Tremainen homoseksuaalien naamiobileissä jokin aika sitten. Nyt hän kamppailee tunteidensa kanssa, varsinkin kun Tremainelle iskee klaustrofobia suljetussa metrossa maan alla. "Yhteensopivat" kertoo uimavalvoja Nellasta, joka on sähkökatkon iskiessä tapaamassa isoisäänsä vanhustentalo Althea Housessa. Siellä hän tapaa ensimmäistä kertaa Jossin, joka käy ilahduttamassa vanhuksia terapiakoiransa kanssa kerran viikossa ja josta isoisä on puhunut Nellalle paljon. Isoisä järjestää Nellan ja Jessin yhteen sepittämällä valheen kadonneesta valokuvasta. "Suuria rakkaustarinoita... ja pölyä" kertoo bestiksistä Lanasta ja Tristánista, jotka pujahtavat New Yorkin kaupunginkirjastoon juuri ennen sen sulkemista. Vedonlyöntejä harrastava kaksikko on lyönyt nyt vetoa siitä, mikä on maailman paras kirja. Lana on epätoivoisen ihastunut naistenmies Tristániin, mutta pelkää tunteidensa paljastamista. "No sleep till Brooklyn" kertoo Mississipistä New Yorkiin luokkaretkelle matkustaneista Kaylasta ja hänen poikaystävästään Tre'Shawnista. Kaikki koulussa tietävät tämän kuuluisan parin, mutta Kayla on korviaan myöten ihastunut Micah-nimiseen poikaan. Bussimatkan aikana selviää myös, että Kaylan paras ystävä on koko ajan ollut ihastunut Tre'Shawniin. "Seymour ja Grace" kertoo Gracesta, joka on taksissa matkalla bileisiin, kun sähköt katkeavat. Grace aikoo tavata bileissä eksänsä ja yrittää suostutella tämän palaamaan yhteen. 19-vuotias taksikuski Seymour saa hänet kuitenkin toisiin ajatuksiin.

 

"Mitä jos tästä tulee samanlainen yö?" Kareem kysyy hymyillen.

"– – ehkä tästä sähkökatkosta seuraa jotain hyviä juttuja, ihan niinku siitäkin. Pimeässä on magiaa."

Me katsotaan toisiamme silmiin, ja mun tekisi niin mieli nojautua sitä vasten. Ihan vähäksi aikaa. (s. 108)

 

Whiteoutissa novellien alkuun ei ole merkitty, kuka minkäkin tarinan on kirjoittanut, toisin kuin Blackoutissa. Blackout on mielestäni muutenkin monipuolisempi ja paremmin kirjoitettu. Henkilöhahmot ovat kivan erilaisia, vaikka heitä yhdistääkin se, että he kaikki ovat mustia nuoria. Joukosta löytyy niin heteroa, biseksuaalia kuin homoseksuaaleja henkilöhahmoja, tyttöjä ja poikia, itsevarmoja ja epävarmoja, eksiä, nyksiä, pelkkiä kavereita ja tuiki tuntemattomia. Pidin kaikista novelleista ja tykkäsin siitä, että niiden tapahtumapaikat ovat niin erilaisia. Jos pitäisi valita novelleista yksi, valitsisin ehkä "Yhteensopivat". Se jäi mieleen, koska se oli suloinen ja jännittävä, sillä pieni draaman kaari isoäidin valokuvan katoamisesta ja etsimisestä koukutti.

Lopussa kaikki henkilöhahmot ovat päässeet Brooklyniin korttelibileisiin, joihin osa oli alun perinkin matkalla ja osa päätyi sattumalta. Valot palaavat, kun Tammi ja Kareem ovat ylittämässä siltaa Brooklyniin ja Kareem paljastaa, ettei seurustele kenenkään kanssa vaan on hakenut samaan yliopistoon kuin Tammi voidakseen olla edelleen hänen lähellään. Lapsista saakka tunteneet Tammi ja Kareem palaavat yhteen. Minua jäi kylläkin häiritsemään, kuka sen harkkapaikan sitten lopulta sai. Tammi puhuu lopussa siitä, miten haluaa antaa sen Kareemille, joka tarvitsee sitä enemmän opintojensa rahoittamiseen, mutta toisaalta romaanin alussa Tammin kerrotaan itse tahtovan harjoittelupaikkaa kovasti omien urahaaveidensa buustaamiseksi. Se jää nyt lukijan oman mielikuvituksen varaan.

 

Lopuksi: suosittelenko?

Blackout on kuuden kirjailijan yhteisponnistuksena koronaviruksen aikaan syntynyt novellikokoelma nuorille. Se on mukavan monipuolinen kokonaisuus niin henkilöhahmoiltaan, tapahtumapaikoiltaan kuin tapahtumiltaankin. Suosittelen!

Annoin Goodreadsissa kolme tähteä.