20240922_101921.jpg

Olen lukenut nuorille suunnatuista Disneyn Twisted Tales -kirjoista tähän mennessä Peter Paniin, Aladdiniin ja Liisa Ihmemaassa pohjautuvat osat. Tavoitteena on kovana Disney-fanina lukea ne kaikki. Nyt lukuvuoroon tuli Elizabeth Limin kirjoittama Tyttö ja lasikenkä, joka on kieroutunut mukaelma Tuhkimosta. Kirjan alaotsikko kuuluu "Mitä jos Tuhkimo ei saanutkaan sovittaa lasikenkää?" Tuhkimosta on olemassa monia eri versioita, joita Disney ja muutkin ovat tehneet. Jo piirretyssä Tuhkimo III - Taikansa kutakin -elokuvassa esitetään vaihtoehtoinen versio, jossa äitipuoli ja sisarpuolet varastavat Tuhkimon haltijatarkummin taikasauvan ja muuttavat historian kulkua niin, että kenkä sopii Anastasialle ja hän pääsee prinssin puolisoksi. Tykkäsin Tuhkimo kolmosesta sen ilmestyttyä, koska vaihtoehtoinen tarina kiehtoi. Siispä tällekin kirjalle oli suuria odotuksia ja odotin mielenkiinnolla, millaisen kieroutuneen vaihtoehtoisen Tuhkimotarinan Lim on keksinyt.

Vuoden 2024 Helmet-lukuhaasteessa kirja täyttää haastekohdan 42. Kirjan nimessä on alaotsikko. Vinkkinä muuten, että tähän haastekohtaan käyvät kaikki Twisted Tales -kirjat, koska niistä jokaisessa on alaotsikko.


Tyttö ja lasikenkä / So this is love

Tammi

suom. 2021, Susanna Hirvikorpi

358 sivua


Jokainen tietää, kuinka sadussa käy. Tuhkimo viettää ihanan illan tanssiaisissa, ihastuu prinssiin ja pudottaa lähtiessään lasikenkänsä. Tarina kertoo, että prinssi löytää sydämensä valitun kengän avulla, mutta mitä jos näin ei tapahtunutkaan?

Tuhkimo on loukussa ullakolla, kun prinssi seurueineen etsii kengän kaunista omistajaa. Neuvokas tyttö pääsee pakoon vasta myöhemmin ja hakeutuu prinssin läheisyyteen pestautumalla palvelijattareksi linnaan. Hän saa kauhukseen selville, että prinssi aiotaan syöstä vallasta. Vaarassa on myös Tuhkimon oma rakas kummitäti. Onko liian myöhäistä oikaista menneet vääryydet ja pelastaa tulevaisuus? (takakansiteksti)


Spoilerivaroitus! Ajatuksiani kirjan tapahtumista


Haltijatarkumminsa avustuksella Tuhkimo osallistuu kuninkaallisiin tanssiaisiin ja pakenee keskiyöllä jättäen jälkeensä lasikengän ja rakkaudesta riutuvan prinssi Charlesin. Seuraavana päivänä suurherttua saapuu mukanaan lasikenkä ja käsky sovittaa sitä valtakunnan jokaisen naimaikäisen neidon jalkaan. Äitipuoli Lady Tremaine lukitsee Tuhkimon ullakkokamariin, ja koska tässä tarinassa hiiret ovat tavallisia eivätkä osaa puhua, ne eivät pysty auttamaan Tuhkimoa. Tuhkimo jää ullakolle itkemään sillä välin kun suurherttua sovituttaa kenkää sisarpuolille ja lähtee sitten seuraavaan taloon. Äitipuoli kiiruhtaa ullakolle sisarpuolten Anasasian ja Drusellan kanssa suurherttuan mentyä ja kertoo Tuhkimon paljastuneen tanssiaislaulusta, jota tyttö hyräili aiemmin. Sisarpuolet yrittävät ottaa Tuhkimolta toista lasikenkää, jonka hän on piilottanut huoneeseensa, ja estääkseen heitä saamasta sitä Tuhkimo särkee lasikengän. Rangaistukseksi äitipuoli myy Tuhkimon merimiehelle päästäkseen tästä eroon. Tuhkimo vapautuu miehen vaunuista hyvän tuurinsa ansiosta ja jää yöksi kadulle vailla paikkaa minne mennä. Aamulla Louisa-niminen palatsin palvelijatar löytää Tuhkimon, säälii häntä ja ottaa hänet mukaansa palatsiin. Siellä Tuhkimon hyvä tuuri jatkuu, sillä hän pääsee juuri vierailulle saapuneen kuninkaan sisaren, herttuatar Genevieven henkilökohtaiseksi palvelijattareksi.

Palatsissa Tuhkimo on paitsi lähellä prinssiä, myös keskellä juonittelua. Suurherttua Ferdinandilla on pahat mielessä. Hänen isänsä johti kuningaskunnan jälleenrakennusta 17-vuotisen sodan päätyttyä ja vauhditti taikaolentojen häätämistä. Ferdinand ja hänen isänsä tekivät haltijattarista - jotka olivat ennen muinoin antaneet lahjoja valtakunnan ihmisille, muiden muassa kuningattarelle - syntipukkeja väittämällä, että heidän takiaan kuningatar, prinssin äiti, kuoli. Kuningatar oli hyväsydäminen ja auttoi kansaa kuumetaudin riehuessa valtakunnassa sillä seurauksella, että menehtyi tautiin itse. Suurherttua uskotteli kuninkaalle, että haltijattaret olivat tehneet kuningattaresta liian hyväsydämisen. Taikuus on ollut kielletty siitä lähtien ja Tuhkimon haltijatarkummi tuli apuun salaa. Suurherttua Ferdinand on kuninkaan oikea käsi, mutta tuntee jämähtäneensä paikoilleen. Hän haluaisi säilyttää kaiken ennallaan, niin taikuuskiellon kuin sen, ettei tavallinen kansa saa päättää asioista. Prinssi Charles on kuitenkin uudistusmielinen opiskeltuaan neljä vuotta Kuninkaallisessa yliopistossa ja palattuaan takaisin haluaisi uudistaa valtakunnan asioita. Ferdinand punoo juonen ja myrkyttää kuningasta pikkuhiljaa päästäkseen itse vallan kahvaan. Kun hän saa tietää Tuhkimon haltijatarkummista, hän tahtoo kahta kauheammin pitää taikaolennot edelleen poissa valtakunnasta.


Miksi sitten yhä itken?

Koska joka kerta kun hän rohkeni tavoitella jotain haurasta onnenhäivettä, se solahti hänen sormiensa lomitse kuin tähtipöly. Aina kun hän oli iloinnut jostain, mikä oli joskus ollut hänen isänsä tai äitinsä omaa, Lady Tremaine oli myynyt tai tärvellyt sen. Kun suurherttua oli saapunut taloon etsimään lasikenkäistä tyttöä, Lady Tremaine oli lukinnut hänet torniin. Ja kun hän oli lopulta uskaltanut toivoa, että joku välitti hänestä, kyse olikin ollut vain prinssiin liittyvästä juonesta.

Oliko ylipäätään mahdollista, että hänen kohdallaan onni kestäisi yli keskiyön? (s. 197)


Juonikuvio, eli Tuhkimon pestautuminen linnaan palvelijattareksi ja prinssin pakoilu, toi joissain kohdissa mieleeni Tuhkimo III -elokuvan. Kirja on kuitenkin oma virkistävä tarinansa, sellainen versio Tuhkimosta, josta en ollut kuullut ja jota en ollut tullut ajatelleeksikaan. Fanitin lapsena kaikkia Disneyn prinsessoja ja olin itsekin kunnon prinsessa pukuleikkeineni ja haaveineni. Mietin kirjaa lukiessa, että olisin rakastanut tätä kirjaa esiteini- ja teini-ikäisenä! Minusta oli hauskaa ja kutkuttavaa päästä kurkistamaan palatsiin, tykkäsin Tuhkimon valeasusta ja peitetarinasta, ja pidin siitä, että prinssillä on luonnetta ja karismaa. Ja suurherttua Ferdinand oli yllättävä(n toimiva) pahis! Hän ei vaikuta piirretyissä elokuvissa pahansuovalta, mutta Lim loihtii hänestä sellaisen hyvin uskottavasti. Kaikki kirjan tapahtumat veivät mennessään. Hauska yksityiskohta on, että kirjassa järjestetään peräti kolmet tanssiaiset. Ensimmäisissä Tuhkimo vierailee haltijatarkummin taikomassa puvussa ja lähtee keskiyöllä. Toiset ovat naamiaistanssiaiset salaperäisen lasikenkäisen tytön löytämiseksi, ja niissä Tuhkimo ja prinssi kohtaavat taas, mutta Tuhkimo pakenee uudestaan äitipuolen ilmaantuessa. Ja vielä kolmannet, jotka järjestetään, jotta toisensa löytäneet Tuhkimo ja prinssi voivat julistaa kihlauksensa ja prinssi voi esitellä morsionsa isälleen. Tanssiaiset tanssiaisten perään eivät ehkä olleet realistisin juttu, mutta sisälläni yhä asustavaa prinsessoja rakastavaa tyttöä ne ilahduttivat ja viihdyttivät.

Yllättäen Tuhkimon haltijatarkummi on aika pienessä roolissa, mitä aluksi harmittelin. Hänen taustojensa avaaminen oli kiinnostavaa: hän on ollut ensin Tuhkimon äidin haltijatarkummi. Romaanissa kuitenkin korostetaan hienosti ajatusta, että kovia kokenut ja elämän kolhima Tuhkimo pärjää omillaan rohkeutensa ja vahvan sydämensä ansiosta. Haltijatarkummi painottaa Tuhkimolle useaan otteeseen, ettei taikuus ratkaise ongelmia, se vain edesauttaa ihmisiä tekemään asioista ja asioita soljumaan toivottuun suuntaan. Tuhkimo on lopulta tarinan sankaritar ja se, joka ratkaisee (muiden pienellä avustuksella) ongelmatilanteet ja päihittää pahikset. Jee!


Selviydyn tästä itse, Tuhkimo ajatteli tuimasti. En voi aina odottaa, että joku toinen pelastaa minut. (s. 56)


Kirjan lopussa kolmannet tanssiaiset päättyvät siihen, että juonitteleva suurherttua vie Tuhkimon mukanaan ja vangitsee hänet. Suurherttua on kirjoittanut Tuhkimon nimissä prinssille kirjeen, jossa ilmoittaa, että tuli toisiin ajatuksiin eikä tahdokaan mennä naimisiin. Vaikka hän on laittanut mukaan prinssin Tuhkimolle antaman kihlasormuksen, prinssi haistaa palaneen käryä (onneksi) ja lähtee etsimään Tuhkimoa. Tässä tarinassa prinssi ei kuitenkaan pelasta prinsessaa, vaan Tuhkimo pelastaa itse itsensä pakenemalla tyrmästä. Suurherttuan huoneesta Tuhkimo löytää todisteen siitä, että suurherttua myrkyttää kuningasta, ja paljastaa miehen katalan juonen. Suurherttua karkotetaan maasta, kuningas saa vastalääkettä ja paranee, ja Tuhkimo ja prinssi menevät naimisiin ja elävät onnellisina valtakunnassa, johon taikuus on palautettu.


Lopuksi: suosittelenko?


Elizabeth Limin Tyttö ja lasikenkä on osa Disneyn Twisted Tales -romaanisarjaa nuorille. Se kertoo vaihtoehtoisen Tuhkimotarinan. Tässä versiossa Tuhkimo joutuu näkemään hieman vaivaa ilmoittaakseen prinssille, että hän on tanssiaisten lasikenkäinen tyttö ja prinssin sydämen valittu. Kun palatsissa juonitellaan prinssin päänmenoksi, yllättäen Tuhkimo onkin tarinan sankaritar. Aivan mahtava Tuhkimo-versio ja tosi hyvä Twisted Tales -tarina! Suosittelen!

Annoin Goodreadsissa neljä tähteä.