Harrastin nuorempana nuorisoteatteria kymmenen vuotta, ensimmäisestä luokasta lukioon asti. Sittemmin olen ollut muutamana kesänä mukana saman paikan kesäteatterissa, ja ensi syksyksi olen ilmoittautunut aikuisopiston improvisaatiokurssille. Näytteleminen ja teatterin tekeminen on siis ollut osa elämääni vuosikaudet. Se oli minulle rakas harrastus, jota muistelen lämmöllä ja jonka pariin tekee mieli ajoittain palata. Törmäsin kirjastossa Elina Kilkun nuortenkirjaan Ihana tyttö, joka kertoo teatteria harrastavasta Reetasta. Kirjoja, jotka kertovat teatterin harrastamisesta, ei juuri tule vastaan, joten minun oli pakko lainata se.
Vuoden 2024 Helmet-lukuhaasteeseen se tulee kohtaan 25. Kirjassa vietetään juhlapyhää (esimerkiksi joulu tai juhannus). Vahvat naiset -lukuhaasteessa (8.3.-11.10.2024) se tulee ruutuun "misogynia".
Ihana tyttö
Bazar
2020
285 sivua
Viisitoistavuotias Reetta on seitsemännessä taivaassa. Hänen teatteriunelmansa ovat toteutumassa, onhan hän saanut pääosan musikaalista, jonka muut näyttelivät ovat lukiolaisia ja jonka ohjaa oikea ammattilaisohjaaja. Tästä tulisi parasta ikinä.
Ohjaaja on nelikymppinen Jarmo, kokenut teatteritaiteen konkari. Hän edustaa kaikkea sitä, mitä Reetta kaipaa, ja suhtautuu Reettaan kuin aikuiseen. Reetta tahtoo olla Jarmon silmissä mielenkiintoinen keskustelija ja vakavasti otettava näyttelijälupaus. Ohjaajan katseen valokeilassa hän haluaa loistaa ja antaa kaikkensa. Ihan mitä vain.
Ihana tyttö on nuortenromaani, joka vie #metoon askelta pidemmälle. Se kertoo kielletystä suhteesta, jossa toisella osapuolella on kaikki valta ja toiselta puuttuu todellinen mahdollisuus sanoa ei.
Spoilerivaroitus! Ajatuksiani kirjan tapahtumista
Missä kulki ystävyyden ja rakkauden välinen raja? – –
Tuntui, että mun elämä oli valtameri, johon mä hukkuisin ennen kuin ehtisin uida rantaa pidemmälle. En osannut enää erottaa oikeaa ja väärää toisistaan. Jarmon kanssa oli niin hyvä olla. Se tuntui oikealta, mutta oli väärin. Miten mikään niin hyvältä tuntuva voi olla pahaa? (s. 141)
15-vuotias juuri ysiluokan aloittanut Reetta on yksinäinen, kiusattu ja syrjäänvetäytyvä nuori. Hänen paras ystävänsä Kaisa on muuttanut Ranskaan. Isä on jättänyt äidin ja perustanut uuden perheen toisen naisen kanssa. Äiti on elämäänsä kyllästynyt, katkeroitunut ja ilkeä. Arki on harmaata ja ankeaa. Elämään löytyy kuitenkin uutta sisältöä, kun Reeta huomaa koulun ilmoitustaululta, että paikallinen teatteri etsii osallistujia Ihana tyttö -nuorisomusikaaliin. Näyttelemistä rakastava Reetta, josta on aina tuntunut, ettei koulun teatterikerhossa saa tarpeeksi palautetta tai pääse kehittymään, soittaa teatterille. Ilmoituksessa etsitään lukioikäisiä nuoria, mutta Reetta kertoo intohimoisesta suhtautumisestaan näyttelemiseen, pääsee koe-esiintymiseen ja vakuuttaa teatterilaiset. Hän pääsee mukaan produktioon sen nuorimpana jäsenenä ja saa näytelmän pääroolin Ihanana tyttönä. Siitä alkaa upea ajanjakso Reetan elämässä. Hän tutustuu muihin näyttelijöihin ja antaa teatteriharrastukselle kaikkensa. Harrastusta kuitenkin varjostaa se, että Reetta ystävystyy musikaalin ohjaavan 39-vuotiaan Jarmon kanssa. Heidän suhteensa syvenee lopulta salaiseksi seksisuhteeksi.
Osasin odottaa kirjan tapahtumia takakannen #metoo-maininnan takia, joten en järkyttynyt. Me Too -kampanja levisi maailmalla vuonna 2017 ja romaani on kirjoitettu vuonna 2020. Seksuaalinen häirintä ja ahdistelu ovat kuitenkin edelleen arkipäivää, joten aihe ei mielestäni vanhene kolmessa tai neljässä vuodessa. Ja ei siitä kovin montaa vuotta ole, kun Suomessakin naisnäyttelijät nostivat pinnalle kokemaansa seksuaalista häirintää. Jotkut yhdysvaltalaiskirjailijat suosivat sisältövaroitusten antamista kirjojensa ensimmäisillä sivuilla. Tietyllä tapaa tässäkin kirjassa sillä voisi olla paikkansa, varsinkin kun puhutaan nuortenkirjallisuudesta. Jos kirja olisi suunnattu aikuisille, niitä ei ehkä tarvittaisi, mutta joku herkempi teini-ikäinen lukija voi järkyttyä lukemastaan. Kirja nimittäin muuttuu varsinkin loppua kohden aika ahdistavaksi.
Päähenkilö Reettaan samaistuin heti ensimmäisiltä sivuilta. Hän on niin epäsosiaalinen ja yksinäinen nuori tyttö, että kun saa huomiota vanhemmalta mieheltä, on ihan ymmärrettävää ja inhimillistä, että hän tuntee olonsa aluksi pelkästään imarrelluksi. Reetta kaipaa epätoivoisesti hyväksyntää muilta ihmisiltä eikä oikein saa sitä omassa arjessaan. Isällä on uusi perhe ja kiiltokuvamainen elämä eikä hän pidä juuri yhteyttä Reettaan, vaikka Reetta haluaisikin. Äiti on aika kauhea sanan varsinaisessa merkityksessä: lyttäävä, epäkannustava, ilkeä ja kateellinen. Paras ystäväkin on muuttanut pois. Teatterin kautta Reetta saa kaipaamaansa hyväksyntää, koska taitaa näyttelemisen, laulamisen ja tanssimisen niin hyvin. Tunnistin Reetasta monia piirteitä, joita minussa itsessäni oli tuon ikäisenä ja on vielä edelleen. Hän on keksitty hahmo, mutta tuntui ajoittain hyvin todelliselta. Hänenlaisiaan nuoria on varmasti paljon.
Jälleen ihailin ääneni tasaisuutta ja sitä, että hallitsin maneerini. Joskus valehtelijat nimittäin koskettelivat kasvojaan ja elehtivät normaalia enemmän. Mä pidin käteni kurissa. Netistä oli löytynyt ohjeita, ja olin harjoitellut peilin edessä. Olin valmistautunut valehteluun kuin elämäni tärkeimpään roolisuoritukseen. Pikkuhiljaa oli alkanut tuntua, että sitä se olikin. (s. 224)
Teatterimaailman kuvaaminen aiheutti rinnassa lämpimiä läikähdyksiä ja toi mieleen muistoja omista näytelmistä ja harrastusajoista. Tunnistin muun muassa kirjassa mainitun kani kani -leikin, jota olen leikkinyt itsekin useita kertoja. En malta odottaa, että pääsen itse taas näyttelemään muodossa tai toisessa. Reetta on näyttelijänä pelottavan hyvä, sillä hän pystyy pitämään kulisseja yllä yllättävän pitkään. Hän valehtelee kaikille, niin omille vanhemmilleen, opettajilleen kuin muille teatterilaisille. Reetta asuu nimeltä mainitsemattomassa pikkukaupungissa, jossa juorut lähtevät helposti liikkeelle, joten tietenkin hän ja Jarmo jäävät lopulta kiinni. Jarmo on Reetan tavoin kovin aidon tuntuinen henkilöhahmo. Hänellä on vaimo ja aluksi hän valehtelee Reetalle, että miettii eroa, mutta sitten Reetalle selviää, että Jarmon vaimo on raskaana. Tässä vaiheessa olin varma, että Reetta lähtee vihdoin lätkimään, mutta ei. Hän jatkaa edelleen salasuhdettaan Jarmoon, koska Jarmo on niin lipeväkielinen. Jarmo kehuu Reettaa kauniiksi, fiksuksi, hyväksi näyttelijäksi ja ikäistään kehittyneemmäksi. Reetan korviin tällaiset sanat ovat kuin hunajaa, joten hän kuvittelee olevansa rakastunut Jarmoon. Reetta jopa muuttaa pukeutumistyyliään ja alkaa meikata vain Jarmoa miellyttääkseen. Kun Reetta täyttää 16 vuotta, Jarmo houkuttelee hänet sänkyyn.
Erikoinen yksityiskohta ovat romaanin kaksi vaihtoehtoista loppua. Ihana tyttö -näytelmään on kirjoitettu vaihtoehtoiset loput, joten romaani noudattelee sitä ja tarjoaa lukijalle huonon ja hyvän lopun. Loppuvaihtoehto ykkösessä Reetta jää kiinni, joutuu koulussa rehtorin puhutteluun ja hänet erotetaan musikaalista. Koulun rehtori, terveydenhoitaja, teatterinjohtaja ja jopa Reetan oma isä syyttävät häntä Jarmon viettelemisestä. Kun Reetta kysyy teatterinjohtajalta, eikö Jarmolle tule asiasta mitään seurauksia, teatterinjohtaja vastaa, että ei, koska "näyttö on niin hataraa". Reetta ja Jarmo jatkavat edelleen tapailua salassa, mutta Reetta on menettänyt unelmiensa roolin ja maineensa pikkukaupungissa. Hän aikoo hakea tavallisiin lukioihin ympäri Suomen rangaistakseen itseään ja päästäkseen mahdollisimman kauas pois. Loppuvaihtoehto kakkosessa Reetta soittaa Ranskassa asuvalle entiselle bestikselleen Kaisalle ja kertoo kaiken. Kaisa antaa hänelle täyden tukensa ja lupaa puhua hänen puolestaan. Sen jälkeen Reetta kertoo totuuden myös teatterilla toisille näyttelijöille, kouluterveydenhoitajalle ja äidilleen. Jarmo saa potkut produktiosta ja hänen tilalleen tulee juuri Teatterikorkeakoulusta valmistunut nuori nainen. Reetta katkaisee yhteydet Jarmoon ja loistaa musikaalin ensi-illassa. Hän on onnellinen ja helpottunut. Äiti ehdottaa, että voisi muuttaa hänen kanssaan toiselle paikkakunnalle, mikäli hän saa lukiopaikan jostain muualta. He voivat aloittaa yhdessä alusta. Hyvä loppu on viimeisenä, joten tahdon ainakin itse uskoa, että Reetan tarina loppuu hyvin.
Rankka ja ahdistava mutta hieno nuortenromaani. Huomasin lukiessani, että myötäelin hyvin vahvasti Reetan elämää. Häneen oli helppo samaistua. Jos olisin lukion opettaja, tämä kirja olisi mielestäni oikein mainio lukupiirikirja tai jollakin kurssilla käsiteltävä kirja, josta voitaisiin yhdessä käydä keskusteluja ja analysoida henkilöhahmoja.
Lopuksi: suosittelenko?
Ihana tyttö on näyttelemistä rakastavasta Reetasta kertova nuortenkirja, jolla on painavaa sanottavaa. Sen opetus on, että valehtelun sijaan kannattaa puhua totta, sillä puhuminen oikeasti auttaa. Ahdistavine teemoineen, kuten alistaminen, vallankäyttö ja seksuaalinen hyväksikäyttö, se ei sovi herkimmille lukijoille. Suosittelen #metoo-aiheesta kiinnostuneille.
Annoin Goodreadsissa kolme tähteä.